Рада розгляне законопроєкт про штрафи за гучну їзду найближчим часом – Арахамія

Більшість людей підтримає штрафи за гучну їзду, вважає Арахамія
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Законопроєкт №9564, який передбачає штрафи та позбавлення прав водія за їзду транспортними засобами з перевищенням допустимого рівня шуму, буде винесено на голосування Верховної Ради України найближчим часом. Про це 9 серпня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", повідомив голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Він розповів, що після перегляду розслідування ЗМІ, як у Києві під час російської агресії ганяють тюнінгованими машинами, нардепи зареєстрували законопроєкт, який "забороняє це робити під час війни, окрім випадків, коли це спеціалізовані гонки поза містом".

"А під час війни – мені здається, що це просто не на часі робити... Зараз і так багато речей, які налякують людей навколо, – наголосив Арахамія. – Я вже маю дуже багато критики від молоді. Але мені здається, що більшість людей все ж таки підтримають цю ініціативу. І ми будемо голосувати це найближчим часом".

Контекст:

Проєкт закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення адмінвідповідальності за керування або експлуатацію транспортних засобів із перевищенням допустимого законодавством рівня шуму було зареєстровано у Раді 4 серпня.

Нардепи, зокрема, пропонують доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою нормою (ст. 121-4), яка передбачає адмінвідповідальність. "Санкцію за дане правопорушення пропонується встановити у фіксованому розмірі 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. грн), та у випадку повторності – 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. грн) із можливим позбавленням права на керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців", – ідеться у пояснювальній записці до документа. Водночас зазначають, що компетенцією розгляду справ за ст. 121-4 КУпАП буде наділено поліцейських та суди (у разі повторення).

Ініціатори законопроєкту підкреслили, що під час воєнного стану шумові звуки від роботи двигуна після втручання окремих водіїв у систему вихлопних газів транспортних засобів "є схожими на звуки ворожих безпілотних літальних апаратів (Shahed), дронів та створюють уявлення про авіаційну і ракетну небезпеку, відволікаючи ЗСУ та правоохоронців".