"Ризик інфікуватися є набагато страшнішим". У МОЗ пояснили, чому українцям не варто перебирати вакцинами

Кузін рекомендує вакцинуватися
Фото: ЕРА
Усі вакцини проти коронавірусу, якими роблять щеплення в Україні, ефективні проти COVID-19, і чекати на якісь конкретні препарати не варто. Таку думку в інтерв'ю ТСН, опублікованому 6 липня, висловив заступник міністра охорони здоров'я України – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Журналістка запитала його, чи буде для всіх українців доступний препарат від Pfizer, тому що "серед людей існує думка, що він кращий за CoronaVac".

"Мені здається, що ця думка хибна. І я б радив вакцинуватися зараз. Ми входимо в осінній період. Він є складним. Ми будемо стикатися зі звичайними ГРВІ, грипом, парагрипом та іншими вірусами, а також із коронавірусною хворобою. Тому раджу вакцинуватися зараз, щоб у кожної людини було максимум часу на формування адекватного власного імунітету. І вакцинуватися тією вакциною, яка доступна зараз", – пояснив Кузін.

За його словами, "чим далі ми йтимемо до осені та зими, тим більш розширений перелік вакцин і в більшій кількості матимемо".

"До цього часу ризик інфікуватися є набагато страшнішим, ніж час очікування кращої, на думку пацієнта, вакцини. Якщо це принципова позиція, краще звернутися до свого сімейного лікаря або до експертів за роз’ясненням щодо різниці між цими вакцинами. Як на мене, вони всі ефективні, безпечні й показують науково доведену ефективність", – заявив головний санлікар України.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen).

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, до листопада хочуть вакцинувати медиків, військовослужбовців зі складу операції Об'єднаних сил, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко обіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі у країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" зроблять 5 млн українців, прогнозував він.

За словами глави МОЗ, до кінця літа Україна отримає щонайменше 9 млн доз вакцин проти коронавірусної інфекції, зокрема препарат Moderna, які передадуть США через глобальний механізм COVAX.

Станом на 6 липня в Україні зробили майже 3 млн щеплень, повністю вакцинували 898 тис. українців.