Росіян, які знущалися з українських полонених під час наступу на Харків, заочно повідомили про підозру – СБУ

За інформацією слідства, цього року обидва фігуранти брали участь у повторному наступі росіян на Харків
Фото: Телеканал "Рада" / Facebook

Служба безпеки України заочно оголосила про підозру російським військовим, яких обвинувачують у знущанні з українських полонених під час наступу на Харків 2024 року. Про це 24 вересня повідомили в пресцентрі відомства.

За інформацією слідства, цього разу йдеться про окупантів:

  • Олексія Кіпріна – командира 3-ї стрілецької роти 153-го танкового полку 47-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії збройних сил РФ;
  • Олексія Кучманова – старшого стрільця 2-го взводу 3-ї стрілецької роти вищевказаного військового з'єднання країни-агресора.
У травні-червні цього року обидва фігуранти брали участь у повторному наступі рашистів на Харків
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Як стверджують правоохоронці, під час боїв у районі селища Стариця Чугуївського району Кіпрін та його підлеглий разом із трьома спільниками взяли в полон чотирьох українських військових.

Під час конвоювання зв'язаних військовополонених росіяни били, збивали з ніг, імітували страту, здійснюючи постріли поруч з їхньою головою, ідеться в повідомленні.

Усі тортури Кіпрін фільмував і викладав в інтернет. 

Обох фігурантів обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Контекст:

В Україні станом на вересень 2024 року правоохоронці досліджують обставини страти російськими військовими 84 українських захисників. Правоохоронні органи розпочали 36 кримінальних проваджень за фактами ймовірної страти українських військовополонених після потрапляння в російський полон, пише "Суспільне".

Лише упродовж зими 2023–2024 років зафіксували щонайменше 32 страти українських полонених, повідомила моніторингова місія ООН із прав людини в Україні в березні.

В оприлюдненому у вересні звіті комісії ООН, яка розслідує злочини російських окупантів проти українців, йдеться, що катування було "звичайною й прийнятною практикою" для росіян на окупованій території України.