СБУ затримала двох підозрюваних у коригуванні Shahed на півночі України

СБУ затримала двох чоловіків, які за інформацією слідства, наводили Shahed на півночі України
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України (СБУ) викрила двох чоловіків, які, за інформацією слідства, наводили Shahed на радіолокаційні станції ЗСУ й лінії електропередавання на півночі України. Один із затриманих виявився неповнолітнім. Про це 23 жовтня повідомили у пресслужбі СБУ.

Затримані – двоє жителів Києва віком 17 і 21 рік, яких дистанційно завербував співробітник російської військової розвідки, ідеться в повідомленні.

За інформацією слідства, чоловіки діяли в Київській і Чернігівській областях.

Як стверджують правоохоронці, щоб дістати координати для запуску дронів-камікадзе, зокрема типу Shahed, чоловіки об'їжджали територію обох регіонів власним автомобілем.

Фігуранти на телефон фіксували бойові позиції радіолокаційних станцій ЗСУ, наслідки дронових атак ворога на енергетичні об'єкти на півночі України, повідомили в СБУ.

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони із доказами комунікації з російським ГРУ.

Слідчі Служби безпеки повідомили чоловіків про підозру за статтею "державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану".

21-річного фігуранта додатково обвинувачують у втягненні неповнолітнього у протиправну діяльність.

У разі доведення провини їм загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

Українські правоохоронці неодноразово заявляли, що російські спецслужби масово вербують неповнолітніх українців для організації диверсій на території України. Як з'ясували розслідувачі "Радіо Свобода", дітей вербують у Telegram-каналах через оголошення про роботу й пропозиції "швидких грошей". Найчастіше зловмисники пропонують підліткам підпалити обладнання "Укрзалізниці", автомобілі військовослужбовців, будівлі територіальних центрів комплектування. 

У Нацполіції зазначали, що ці злочини можуть кваліфікувати як умисне знищення або пошкодження майна, диверсію, вчинену в умовах воєнного стану, або державну зраду й за них передбачено покарання від 10 років позбавлення волі до довічного ув'язнення, і закликали батьків інформувати дітей про небезпеку вербування й наслідки скоєння протиправних дій.