СБУ затримала ексжурналіста Новосельцева. Його обвинувачують у спробах зірвати мобілізацію

СБУ повідомила про затримання двох осіб, підозрюваних у протидії мобілізації
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України 23 липня затримала українського блогера і його спільника, підозрюваних у закликах до збройного спротиву мобілізації. Про це 23 липня повідомила пресслужба СБУ. 

Його імені в повідомленні не наводять, за даними "Української правди", ідеться про колишнього тележурналіста, який зараз називає себе блогером, Жана Новосельцева.

У пресслужбі СБУ зазначили, що з Новосельцевим співпрацювало ще семеро підозрюваних: адміністратори пабліків, монтажери й "експерти" (одного з них затримали разом з ексжурналістом).

За даними слідства, фігуранти закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК і правоохоронних органів й ухилення від мобілізації, розповсюджували фейки про українських захисників і публікували персональні дані військових у YouTube, Telegram і Facebook-спільнотах із загальною аудиторією понад 600 тис. користувачів.

Двох затриманих повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ (ч. 1 ст. 114-1 КК), за що передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на період до восьми років. Інших підозрюваних розшукують.

Контекст:

За даними видання Zaxid.net, Жан Новосельцев є давнім соратником львівського антивакцинатора Остапа Стахіва.

Новосельцев – уродженець Харкова. З 2006 року працював на каналі "1+1", а з вересня 2012-го до травня 2014 року був ведучим програми "Гроші". "1+1" припинив співпрацю з Новосельцевим, оскільки той почав працювати у проєкті "Гром ТВ", який був пов'язаний з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, який утік з України.

У 2015 році Новосельцев разом зі своїм колегою Олексієм Кутєповим, який співпрацював з Анатолієм Шарієм і зараз перебуває за кордоном, узяв участь в ефірі телеканала "Россия 24", де вони розповідали про "переслідування журналістів в Україні". Йшлося про "17 канал", який українська влада звинувачувала у співпраці з бойовиками угруповань "ЛДНР". На цьому каналі також працював підозрюваний у держзраді пропагандист Руслан Коцаба.