Ще у двох населених пунктах Харківської області оголосили обов'язкову евакуацію

Ще два населені пункти в Харківській області підпадають під обов’язкову евакуацію
Фото: EPA (архів)

У селищах Ізюмське та Богуславка Борівської громади Харківської області оголосили обов'язкову евакуацію населення через безпекову ситуацію. Про це 7 жовтня  повідомила Харківська ОВА.

Жителів двох сіл Борівської селищної громади мають евакуювати в найкоротші строки, ідеться в повідомленні.

Старости округів, на території яких розташовані вказані населені пункти, зобов'язані провести роз'яснювальну роботу щодо загрози життю місцевих.

Начальник Борівської СВА Ізюмського району Харківської області Олександр Тертишний запевнив, що всіх евакуйованих забезпечать тимчасовим житлом, гуманітарною, фінансовою, а також первинною медичною і психологічною допомогою.

Кожному буде надано допомогу в оформленні документів тощо, додав він.

В ОВА нагадують, що процес евакуації в Харківській області триває постійно. Усі охочі покинути небезпечні території можуть звернутися на цілодобову гарячу лінію за телефоном: 0 800 33 92 91.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Станом на кінець 2023 року, як повідомили "Главкому" в апараті головнокомандувача ЗСУ, під окупацією залишалося приблизно 2% території Харківської області. Синєгубов заявляв в інтерв'ю "Укрінформу", що під окупацією залишається дві громади Куп'янського району. Ще одна, Петропавлівська, – майже вся в зоні активних бойових дій.

Окупанти й далі щодня обстрілюють населені пункти Харківської області.

10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

Спроба РФ створити буферну зону на півночі Харківської області провалилася, присутність окупантів там – питання часу, заявили в українській військовій розвідці. 3 серпня в ОТУ "Харків" повідомили, що РФ намагається розширити зону контролю біля Вовчанська.

Наприкінці вересня стало відомо, що ЗСУ звільнили агрегатний завод у Вовчанську. Командир підрозділу "Стугна" у складі спецпідрозділу ГУР МО України з позивним Лінукс 26 вересня заявив, що звільнення заводу звужує зону контролю окупантів і дає змогу ЗСУ створити плацдарм для подальшого наступу й остаточного звільнення всього міста.