Швеція й Литва нададуть Україні техніку для розмінування на €22 млн – Міноборони України

Сапер розміновує землі в Чернігівській області
Фото: Головне управління ДСНС України у Чернігівській області / Facebook (ілюстративне)

Україна отримає пікапи й вантажівки на 22 млн у межах рішення коаліції спроможностей із розмінування. Про це 2 жовтня повідомила пресслужба Міністерства оборони України.

Із цієї суми Литва виділяє 15 млн, Швеція – 7 млн, ідеться в повідомленні.

Рішення про закупівлю пікапів і вантажних автомобілів для командування сил підтримки ЗСУ й Держспецтрансслужби ухвалили на зустрічі партнерів коаліції, яка відбулася у столиці Ісландії Рейк'явіку.

Учасники обговорили план розвитку підрозділів розмінування до 2034 року. 

Метою коаліції під головуванням Литовської Республіки й Ісландії є розбудова спроможностей із бойового й гуманітарного розмінування підрозділів Збройних сил України й Держспецтрансслужби, повідомили у пресцентрі Міноборони.

Контекст:

Через повномасштабну агресію країни-окупанта РФ потенційно замінованими залишаються приблизно 174 тис. км&³2; території України, поінформував 27 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Найзабрудненіші мінами – Харківська й Херсонська області, оскільки ворог перебував там найдовше, зазначали в Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Для розмінування України потрібно п'ять років і $300 млн щороку, заявив 21 червня керівник протимінної діяльності Програми розвитку ООН в Україні Пол Геслоп.

У грудні минулого року Литва презентувала оновлену концепцію коаліції з розмінування України. В об'єднання входить 21 країна.