Сьогодні Україна захищає не тільки себе, а й усю демократичну Європу – МЗС

МЗС: Наші співвітчизники були на передовій – від самого початку до остаточної перемоги
Фото: depositphotos.com
Сьогодні Україна захищає не тільки себе, а й усю Європу. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України до Дня пам'яті та примирення, опублікованій на сторінці відомства у Facebook 8 травня.

У МЗС повідомили, що під час війни понад 8 млн українців було вбито або вони померли від голоду, а більше ніж 7 млн воювало проти нацистів у лавах союзників.

"Наші співвітчизники були на передовій – від самого початку до остаточної перемоги. Це історія про руйнування, смерть і дезінформацію  велику брехню, що розпалює ворожнечу, знищує і вбиває. Протягом багатьох десятиліть ми сподівалися, що війна більше ніколи не прийде на українську землю. Але у 2014 році Росія розпочала військову агресію проти України та окупувала частину нашої території. Сьогодні Україна захищає не лише саму себе, але й усю демократичну Європу. Ту Європу, яка постала на руїнах Другої світової війни та яка об’єднана головною ідеєю – "Ніколи знову", – заявили в міністерстві.

Контекст:

До 2015 року в Україні на офіційному рівні 9 травня святкували День перемоги, але у 2015 році Верховна Рада внесла зміни до законодавства і 8 травня встановила День пам'яті та примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло щонайменше 13 тис. осіб.