США надіслали в Україну 2 млн доз вакцини від Moderna

США нададуть Україні вакцину від Moderna
Фото: EPA
США надіслали в Україну 2 млн доз вакцини проти коронавірусу від Moderna у межах глобального механізму COVAX. Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на представника Білого дому 17 липня.

Також США планують передати 3,5 млн доз вакцини від Moderna у Бангладеш протягом вихідних.

Представник сказав, що наукові групи і юридичні та регуляторні органи обох країн працювали, щоб забезпечити швидке доправлення партій вакцини.

Контекст:

17 травня президент США Джо Байден заявляв, що до кінця червня 2021 року Сполучені Штати передадуть 80 млн доз вакцин, щоб допомогти країнам, які борються з пандемією коронавірусу. Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомляв 1 червня, що влада США повідомить про розподіл вакцини "десь протягом наступного тижня або двох тижнів".

За даними CNN, Байден заявляв, що США нададуть іншим країнам 60 млн доз вакцини від AstraZeneca, а також препарати від фірм Moderna, Pfizer і Johnson & Johnson.

3 червня Білий дім повідомив про плани на розподіл перших 25 млн доз вакцини проти коронавірусу з 80 млн доз, які країна має намір передати іншим державам. Серед одержувачів буде й Україна.

За підсумками телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з Байденом, яка відбулася 8 червня, в Білому домі повідомили, що Україні передадуть 900 тис. доз вакцини. 1 липня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко уточнив, що США передадуть Україні через глобальний механізм COVAX 2 млн доз вакцини від Moderna.

В Україні зареєстровано препарати від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio та AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen).

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого. Станом на 17 липня щеплення проти коронавірусу зробили вже 2,6 млн осіб, 1,4 млн завершили вакцинацію.

Станом на кінець червня Україна уклала договори на постачання 37,3 млн доз вакцин за кошти держбюджету, зокрема: 20 млн доз вакцин виробництва Pfizer; 10 млн доз вакцин виробництва Novavax; 5,3 млн доз вакцин виробництва Sinovac Biotech; 2 млн доз вакцин виробництва AstraZeneca.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що до кінця липня в Україну заплановано постачання понад 8 млн доз вакцин, зокрема й 2 млн доз препарату від Moderna.