Степанов: Досягти 100-відсоткової вакцинації проти COVID-19, мабуть, буде неможливо

Вакцинацію проти коронавірусу в Україні розпочали 24 лютого
Фото: EPA
Досягти 100-відсоткової вакцинації проти коронавірусу, напевно, буде неможливо. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі каналу "Наш" 13 травня.

Міністр прогнозує, що захворювання може й не зникнути повністю навіть після масової вакцинації, а, наприклад, стати сезонним.

"Досягти 100-відсоткової вакцинації, мабуть, буде неможливо. Скажу відверто: ми сподіваємося, що переконаємо громадян, щоб це було 70%. Зрозуміло, що по досягненню цих 70% зовсім інші карантинні режими, і, мабуть, вони будуть скасовані", – сказав Степанов.

Він зазначив, що існують чіткі показники, які дають можливість скасовувати режими епідемії й пандемії.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

Вакцинують українців із 24 лютого. В Україну привезли вже майже 2,2 млн доз вакцин (найбільше – 1,2 млн – препарату від Sinovac Biotech, чергову партію якого доправили 9 травня). МОЗ уклало контракти на постачання 42 млн доз вакцин, зокрема 8 млн доз за програмою COVAX. Усі ці вакцини Україна планує отримати до кінця 2021 року.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення роблять медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.

Від початку кампанії з вакцинації щеплення проти COVID-19 зробили 901 107 особам. Одну дозу ввели 901 105 українцям, другою дозою вакцинували 3828 осіб.