Степанов: У нас є два кандидати у вакцини проти коронавірусу

Степанов: Що стосується української розробки, української вакцини – у нас дійсно є вже два кандидати на вакцину
Фото: ЕРА
Дві наукові розробки українських вчених можуть стати вакцинами проти коронавірусної інфекції COVID-19. Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів у ефірі каналу ICTV 26 квітня.

"Що стосується української розробки, української вакцини – у нас дійсно є вже два кандидати на вакцину. Один кандидат у вакцини, з яким ми були у президента 22 жовтня, – вони проводять відповідні наукові розробки, уже досягли стабілізації лікарської форми, тобто проходять усі доклінічні фази [дослідження], щоб перейти на клінічну. У нас є ще одна наукова розробка. Там інший формат розробки, теж ми вважаємо, що може бути кандидат на вакцину", – сказав він.

Міністр додав, що для продовження досліджень в Україні необхідно відкрити спеціальну лабораторію.

"У бюджеті було передбачено створення так званого біокластера на будівництво лабораторії BSL-3, яка нам потрібна, і чого у нас немає", – пояснив він.

На це виділили 100 млн грн, але такої суми недостатньо, додав міністр.

Контекст:

20 жовтня 2020 року президенту України Володимирові Зеленському презентували результати доклінічних випробувань "оригінального українського кандидата у вакцини" проти коронавірусної інфекції COVID-19. В Офісі президента заявляли, що "кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу".

Епідеміолог, доктор медичних наук Михайло Фаворов, який є одним із розробників вакцини, заявляв у жовтні, що її може бути створено за 9–12 місяців. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов говорив, що вартість розроблення вакцини може коштувати 100–150 млн грн.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

З 24 лютого українцям роблять щеплення вакциною Covishield від Oxford/AstraZeneca (у першій партії було 500 тис. доз). 13 квітня стартувала вакцинація препаратом CoronaVac, який прибув у березні (215 тис. доз). 18 квітня у країні розпочали робити щеплення вакциною Pfizer/BioNTech (117 тис. доз).

Загалом від початку кампанії вакцинації в Україні зробили 528 тис. щеплень проти коронавірусу (приблизно 1 тис. упродовж останньої доби). За даними системи моніторингу вакцинації РНБО, 25 квітня введено 522 дози вакцини Pfizer/BioNTech, загалом – 24 тис.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безкоштовні щеплення роблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.