Степанов вважає, що зараз немає сенсу в загальнонаціональному локдауні

Степанов вважає, що потрібно звертати більше уваги на дотримання карантину
Фото: Максим Степанов / Facebook

Спалах коронавірусної інфекції в Україні може тривати до кінця квітня, спрогнозував міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. За його словами, жорсткий карантин країні зараз не потрібен.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов вважає, що зараз не потрібно вводити загальнонаціональний локдаун через спалах коронавірусної інфекції. Про це він сказав 17 березня в ефірі телеканала "1+1" міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Я не вважаю, що нам зараз потрібен загальнонаціональний жорсткий карантин. Якщо буде більше звернено уваги саме на карантинні обмеження, які діють на території регіону, щоб не допустити ситуацію до "червоного" рівня; якщо область перейшла на "червоний" рівень епідемічної небезпеки, важливо виконувати ті правила, які дає Міністерство охорони здоров'я", – пояснив Степанов.

Спалах коронавірусної інфекції в Україні триватиме до кінця квітня, спрогнозував міністр.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 4 березня заявив, що у країні почалася третя хвиля коронавірусу, і влада не відкидає введення нового локдауну.

Через погіршення ситуації з коронавірусом у Львові з 19 березня вводять жорсткий карантин. Він діятиме до 28 березня. Протягом минулої доби в цьому місті зафіксували 884 нові випадки захворювання на COVID-19.

Складну ситуацію з поширенням коронавірусу фіксують і в Києві. Мер столиці Віталій Кличко, відповідаючи на запитання, коли столиця може опинитися в "червоній" зоні, сказав: "Я думаю, час іде на дні. Максимум тиждень".

Міністерство охорони здоров'я України 17 березня оприлюднило новий перелік зон адаптивного карантину. До "червоної" потрапили Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області. У "помаранчевій" перебувають Київська, Вінницька, Волинська, Донецька, Запорізька, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області, а також Київ.

Шмигаль говорив, що якщо більшість областей України опиниться в "червоній" зоні, уряд введе локдаун на всій території країни.

Востаннє в Україні жорсткий карантин вводили з 8-го до 24 січня через спалах коронавірусу SARS-CoV-2. Тоді діяв так званий "карантин зимових канікул". У цей період заборонили роботу закладів громадського харчування, торгових центрів, спортзалів, непродовольчих ринків та закладів освіти (окрім дитсадків).

Результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг", опубліковані 5 березня, свідчили, що 56% українців підтримують введення жорсткого карантину, якщо захворюваність на COVID-19 у країні істотно зростатиме.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на ранок 18 березня в Україні підтвердили понад 15 тис. нових хворих на COVID-19. Загалом від початку пандемії коронавірусну інфекцію виявили у 1,5 млн осіб. Майже 29,6 тис. пацієнтів померли, а більше ніж 1,24 млн – одужали.