Стерненко заявив, що суд обмежив йому строки ознайомлення з матеріалами справи

За рішенням суду Стерненко має закінчити ознайомлення з матеріалами справи до 11 серпня
Фото: Сергій Стерненко / Facebook

Активіст Сергій Стерненко, обвинувачений у вбивстві, заявив, що рішення суду про обмеження строків ознайомлення з матеріалами справи позбавляє його можливості оскаржити повідомлення про підозру.

Суд обмежив строки ознайомлення з матеріалами справи активісту Сергієві Стерненку, якого обвинувачують у вбивстві одного з чоловіків, що нападали на нього. Про це Стерненко повідомив у Facebook.

"Мені обмежили строки для ознайомлення з матеріалами справи по моїй обороні від нападу до 11 серпня. При тому, що слідчий досі не переклав документи з російської [мови], а адвокати не отримали доступу до речових доказів. Прокурор і суддя виконали вказівку [міністра внутрішніх справ Арсена] Авакова та [генпрокурорки Ірини] Венедіктової. Роблять це, щоб пошвидше спихнути справу до суду та засудити мене за те, що я не помер", – написав активіст.

Він додав, що рішення суду позбавляє його права на оскарження повідомлення про підозру.

2018 року на Стерненка в Одесі вчинили три напади. Під час останнього, який стався 24 травня 2018 року, він смертельно поранив ножем одного з нападників – Івана Кузнєцова. Другий нападник, Олександр Ісайкул, утік із місця події, а потім виїхав з України. Активіст стверджує, що діяв у межах самозахисту. Під час нападу він теж дістав поранення.

У квітні 2020 року генпрокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що рано чи пізно Стерненку оголосять про підозру в умисному вбивстві або перевищенні меж необхідної самооборони.

У середині травня слідство визнало Стерненка потерпілим у справі про напад на нього.

11 червня СБУ оголосила Стерненку про підозру в умисному вбивстві. У спецслужбі стверджують, що активіст гнався за нападником, тому його дії не можуть кваліфікувати як самооборону.

15 червня Шевченківський райсуд Києва відправив Стерненка під домашній арешт на 60 діб. 3 липня суд відхилив апеляцію на запобіжний захід для активіста.