Суддя Усатий всупереч закону хоче втретє поспіль очолити госпсуд Харківської області – ЗМІ

У жовтні 2020 року у судді Усатого закінчився термін повноважень голови обласного госпсуду
Фото: zib.com.ua

Віталій Усатий із квітня 2014 року безперервно посідає пост голови господарського суду Харківської області, хоча за законом голову місцевого суду обирають терміном на три роки і він не може обіймати одну адміністративну посаду більше ніж два строки поспіль, пише "24 канал".

Голова Господарського суду Харківської області Віталій Усатий, незважаючи на те, що термін його повноважень закінчився ще у жовтні 2020 року, всупереч закону не скликає збори суддів для виборів нового керівництва суду. Про це йдеться у статті "Схеми, гроші і рейдерство: чому голова госпсуду Харківщини Усатий не має права на мантію" на сайті "24 каналу".

Усатий із квітня 2014 року і дотепер безперервно посідає пост голови Господарського суду Харківської області, тобто вже понад шість років. Хоча, згідно зі ст. 20 закону України "Про судоустрій і статус суддів", голову місцевого суду обирають зборами такого суду строком на три роки, причому суддя не може обіймати одну адміністративну посаду відповідного суду понад два строки підряд, пишуть журналісти.

"Ще у жовтні 2020 року у судді Усатого закінчився термін повноважень голови обласного госпсуду, у зв'язку із чим останній відповідно до вимог ст. 128 вищевказаного закону зобов'язаний був скликати збори суддів для проведення виборів нового керівника суду і його заступників. Однак станом на 9 листопада він не те що не визначив орієнтовну дату проведення таких суддівських зборів, але навіть не оголосив про їх необхідність. Причому Усатий, незважаючи на пряму заборону закону, не приховує бажання бути обраним на посаду голови суду на третій термін, що змушує харківських бізнесменів і правозахисників бити на сполох. Тим більше, що даний персонаж вже давно став уособленням недобропорядності та зловживань у судовій системі", – йдеться у статті.

Видання нагадує, що, згідно з висновками Громадської ради доброчесності від 18 березня 2019 року, Усатого "через систематичні порушення" одноголосно визнали особою, що не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики судді, що мало спричинити його відставку ще тоді. Але у червні того ж року Вища кваліфікаційна комісія суддів внаслідок співбесіди та кваліфікаційного оцінювання зробила висновок, що Усатий відповідає займаній посаді.

За інформацією журналістів, корупційні скандали супроводжують Усатого упродовж більшої частини його кар'єри. Ще у 2010 році Вища рада юстиції отримувавала скарги на тоді ще просто суддю обласного госпсуду Усатого зі звинуваченнями у порушенні законодавства під час розгляду справ про банкрутство.

"За роки роботи головою обласного госпсуду Усатий схемами із банкрутством, винесенням рішень на користь рейдерів, а також розкішним життям, яке не відповідає доходам, налаштував проти себе широкі кола і бізнесменів, і борців із корупцією. У березні 2019 року, саме тоді, коли ВККС розглядала, чи відповідає кваліфікація і добропорядність Усатого займаній ним посаді, скандального суддю облили зеленкою просто перед будівлею ВККС", – йдеться у статті.

За інформацією порталу Prosud, Усатий вів справи про банкрутство київських компаній ТОВ "Леско" і ТОВ "Комплекс Технолоджі", які були винні німецькому інвестору понад $2 млн, але завдяки перереєстрації в Харкові та "оперативному рішенню" Усатого визнати їх банкрутами німецький інвестор так і не повернув своїх грошей, зазначають журналісти.

ЗМІ писали, що Усатий вів справу про банкрутство ФК "Металіст" – футбольного клубу, який закрили після того, як його купив бізнесмен часів експрезидента Віктора Януковича Сергій Курченко.

"Справу про банкрутство клубу вів саме Усатий, і завдяки його старанням справа затягнулася на роки. Увесь цей час Курченко, переховуючись, мав можливість здавати в оренду майно клубу – для власної вигоди і, можливо, для вигоди самого Усатого. Обурені харків'яни навіть влаштували акцію протесту проти затягування банкрутства "Металіста", але на Усатого вона особливо не повпливала", – підкреслили в матеріалі "24 каналу".