Сущенко: Моя родина пережила набагато більше, ніж я

Сущенко: Ми якось намагаємося триматися разом
Фото: Роман Сущенко / Facebook

Український журналіст Роман Сущенко в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, що дружина і донька доклали багато зусиль, щоб домогтися його звільнення із РФ.

Український журналіст Роман Сущенко в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив, що його родина дуже складно пережила час, коли його незаконно утримували в Росії.

"Вони пережили, напевно, набагато більше, ніж я. Оскільки для них це була, як і для мене, цілковита несподіванка. Але їхні побоювання всі... Можете собі уявити, як уява працювала в людей, які несподівано втрачають близьку, рідну людину, і невідомо на скільки. Тобто, як сказали, 10–20 років – це був шок. Мені вже потім дружина розповідала, як усе це відбувалося: подетально і не відразу. За місяць, і за пів року якісь деталі спливали, тому що якби я одразу це дізнався, це було б іще більшим стресом. Із сином я багато спілкувався на цю тему. Зараз тільки доходимо до якогось спільного знаменника, спільних речей, намагаємося не згадувати того часу. Оскільки їм було дуже складно", – підкреслив журналіст.

Він зазначив, що дружина і дочка доклали багато зусиль, щоб домогтися його звільнення.

"Звісно, дуже гідно поводилася і з цієї ситуації вийшла донька моя, яка фактично була на вістрі як форпост. Вона теж працює в агентстві й постійно відстежувала всю інформацію, продукувала новини й дуже багато зробила для мого звільнення. І те саме дружина. Синові я писав лист: "Ти ж тепер найголовніший чоловік. Тому захищай наших дівчаток, навчайся добре. Від тебе іншого зараз і не потрібно. Тримайся". Усіляко намагався його підтримати в листах, у телефонних розмовах, які були раз на три місяці, раз на два місяці – коли як. І він дуже стійко витримав усе це. На жаль, я втратив батька в цей час. Тобто 18-го року батько покинув нас. І мамі, звісно, важко досі. Цей біль не минає. Але ми намагаємося триматися разом", – резюмував Сущенко.

Сущенко: У камері вночі було пекло. Повний текст інтерв'ю

Сущенка затримали 30 вересня 2016 року в Москві. ФСБ назвала його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українця відкрили кримінальну справу за статтею "шпигунство". Судовий процес проводили в закритому режимі. Журналіст своєї провини не визнавав.

4 червня 2018 року суд у Москві засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму.

7 вересня 2019 року його доправили в Україну в межах російсько-українського обміну утримуваними особами. Разом із ним додому повернулося ще 34 українці.

Сущенку на 20 років заборонили в'їжджати на територію Росії. Після повернення в Україну він сказав, що планує знову займатися журналістикою і допомагати українським політв'язням.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube