Telegram-канал, який писав про теракти у Львові, заблоковано. Садовий закликав відмовитися від месенджера

Telegram-канал адміністрували з Росії
Фото: depositphotos.com

18 вересня правоохоронці заблокували Telegram-канал, який поширював інформацію про нібито підготовку серії терактів у школах Львова. Про це в Telegram повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

Канал адміністрували з території країни-агресора РФ, повідомленнями про нібито підготовлені теракти ворог намагався посіяти паніку й дестабілізувати настрої в суспільстві, наголосили у МВС.

Зазначено, що станом на момент блокування канал мав понад 2,5 тис. учасників.

"Тривають оперативні заходи, спрямовані на встановлення осіб, причетних до поширення повідомлень", – ідеться в повідомленні міністерства.

Речниця управління Служби безпеки України у Львівській області Роксолана Яворська повідомила в коментарі "Суспільному", що фахівці кіберполіції перевіряють інформацію із соцмереж.

Міський голова Львова Андрій Садовий розповів, що правоохоронці перевірять усі школи міста, 19 вересня біля входу до кожного з навчальних закладів стоятиме поліцейський. Також він закликав подумати над відмовою від месенджера.

"Як би ми не говорили, що Facebook чи Instagram блокують публікації та обмежують охоплення, але такі небезпечні повідомлення там би дуже швидко заблокували. Чого не можна сказати про Telegram. Нам справді варто розпочати серйозну розмову про відмову від цього месенджера на всіх рівнях. Переконаний, що немає такої платформи, на якій українці не змогли б організувати великі збори. Просто нагадаю, із чого почалася Революція гідності", – заявив Садовий.

У дописі в Telegram він попросив долучитися до цього обговорення всіх лідерів громадської думки.

"Усвідомлюю, що пишу це в Telegram-каналі, який, очевидно, також доведеться видалити, коли ми разом до цього прийдемо", – зазначив мер міста.

Контекст:

Telegram – це зашифрований месенджер, який з'явився 2013 року. Його запустив Павло Дуров, який до цього заснував російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену зараз в Україні. В інтерв'ю Financial Times Дуров оцінив кількість користувачів Telegram у 900 млн. 

27 лютого 2022 року, після того, як почалося масоване вторгнення російських військ в Україну, Дуров заявив, що може обмежити використання Telegram у зв'язку з "українськими подіями", але за кілька хвилин передумав.

Платформа Telegram становить низку загроз безпеці України, заявили в ГУР у лютому 2024 року. У березні в СБУ повідомили, що бачать "чітку співпрацю адміністрації Telegram із Роскомнаглядом і ФСБ", водночас Telegram не дослуховується до прохань України так, як дослуховується до прохань Росії. "Комунікація з ними є, але вона, по суті, є безрезультатною, на відміну від того ж TikTok, який, у принципі, реагує", – розповіли у спецслужбі.

Деякі депутати Верховної Ради (наприклад, нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв) вважають, що, якщо Telegram не розпочне діалог з Україною, його потрібно закрити. Потураєв сказав, що коли "80% населення користується немодерованою соцмережею – це велика помилка, яка буде дорого коштувати".