"Це фашизм". Професорка університету Драгоманова назвала Україну "американською колонією" через мовний закон

Більченко заявила, що ректор університету пообіцяв особисто не звільняти її
Фото: Евгения Бильченко / Facebook
Професорка Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко в соцмережах різко розкритикувала посилення дії мовного закону в Україні і назвала його "черговим опухлим лімфовузлом у тілі онкохворої американської колонії". В університеті кажуть, що її думка йде в розріз із позицією закладу.

Професорка кафедри культурології та філософської антропології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко після посилення дії закону про українську мову заговорила про фашизм в Україні, а саму країну назвала "американською колонією".

"Час і мені висловитися на наболілу тему закону про мову від 16.01... Вуличні етнорадикали керують урядом, зовнішні глобалістичні сили керують вуличними радикалами. Процвітає людиноненависницька ідеологія. Ксенофобія щодо власного населення сягнула воєнного і цивільного апогею. Націоналістична цензура захопила не тільки медіа, але й науку. Цивілізаційну пам'ять знищують на всіх рівнях", – написала вона у Facebook 18 січня.

Мовний закон професорка назвала "черговим опухлим лімфовузлом у тілі онкохворої американської колонії".

Вона також підкреслила, що тепер свідомо переходить на російську мову у сфері обслуговування.

"Я роками на автоматі говорю на мові, я не замислююся, на чому я думаю саме зараз, але тут боляче дивитися, як злякано перебудовується під новий маразм мій бідний непереможний народ", – пише вона.

"За зовнішнім маркером знакової сфери ховається щось глибинніше і страшніше. Це глибше за мовні норми і страшніше за вуличні побиття. Ім'я йому – "звичайний фашизм", – написала вона в новому пості 22 січня.

Висловлювання Більченко різко розкритикували користувачі соцмережі. У коментарях до її постів багато користувачів порадили жінці їхати в Росію і вимагали її відставки.

У самому університеті, де викладає Більченко, зазначили, що її висловлювання йдуть врозріз із моральними принципами і переконаннями колективу навчального закладу.

"Значна частина студентів, представників студентських самоврядних організацій та професорсько-викладацького складу висловилися про неприпустимість роботи викладача з такими переконаннями у НПУ імені Драгоманова", – ідеться в повідомленні.

Водночас там зазначили, що незважаючи на гостроту питання, університет буде діяти відповідно до закону. Обговорити питання планують на засіданні профспілкового комітету, громадської організації "Просвіта", на засіданні комісії з академічної етики і зборів інших представницьких та громадських організацій. Після цього хочуть провести слухання на засіданні вченої ради університету.

24 січня Більченко опублікувала в YouTube звернення до президента України Володимира Зеленського та заявила, що вона – громадянка України, яка "вважає себе росіянкою та має російську ідентичність". За її словами, її "цькують за політичною і національною ознакою за вільне висловлювання своєї думки". Вона також стверджувала, що їй морально і фізично погрожують.

Уже наступного дня, 25 січня, Більченко заявила, що говорила з ректором університету Віктором Андрущенком і він "особисто її звільняти не збирається".

16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Деякі норми закону набули чинності в січні 2021 року.

У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя. Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів.

Експерти з конституційного права з Венеціанської комісії розкритикували низку положень українського мовного закону. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав у липні 2020-го, що Київ виконав рекомендації комісії, писало агентство "Інтерфакс-Україна".