2021 року Україна має отримати 42 млн доз вакцин проти коронавірусу, кількість можна збільшити – Степанов

За словами Степанова, є розуміння, де можна придбати додаткові партії вакцин
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
Україна відповідно до контрактів має отримати 2021 року 42 млн доз вакцин проти коронавірусної інфекції. Про це на брифінгу 11 травня повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Кількість вакцин, які законтрактовані Міністерством охорони здоров'я, – це 42 млн доз, які ми повинні отримати вже у 2021 році. Підкреслюю – вони всі законтрактовані. Це ніякі не рамкові контракти",  сказав глава МОЗ.

Він нагадав про досягнені домовленості щодо додаткової партії препаратів від Pfizer/BioNTech в 10 млн доз.

Степанов розповів, що законтрактовані на поточний рік вакцини складаються з 8 млн доз з ініціативи COVAX і 32 млн доз, які мають доправити у країну за прямими контрактами з виробниками. Чому в сумі виходить 40 млн доз, а не 42 млн, про які він говорив, – міністр не уточнив.

"42 млн доз – це та кількість вакцин, якої достатньо, щоб більшість дорослого населення України щепити вже в цьому році. Але ми не збираємося зупинятися. Ми хочемо цю кількість довести до 48 млн доз. Це для проведення щеплень 70% дорослого населення України", – заявив він.

За словами Степанова, уже є розуміння, де можна придбати додаткові партії препаратів проти COVID-19.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

З 24 лютого українців щеплюють вакциною Covishield від Oxford/AstraZeneca. 13 квітня стартувала вакцинація препаратом CoronaVac, який привезли в березні. 18 квітня у країні почали щеплення вакциною від Pfizer/BioNTech. З 27 квітня вакцинують препаратом AstraZeneca-SKBio.

Станом на 10 травня в Україні зробили 864 тис. щеплень.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безплатні щеплення отримують медики, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовці зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки і освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.