У Чернівцях до Дня Незалежності покажуть інсталяцію "Хохли". Художника викликали у СБУ

Робота "закликає громадян визначитися зі своєю національною ідентичністю, встати з колін і стати, нарешті, українською нацією", ідеться в описі до інсталяції
Фото: Іван Салевич / Facebook
У Чернівцях співробітники Служби безпеки України викликали на бесіду заслуженого художника України Івана Салевича у зв'язку з його інсталяцією "Хохли". Про це художник розповів Суспільному.

Робота є композицією із 16 фігур у вишиванках, що стоять на колінах. Замість очей у силуетів – прапорці Росії. За задумом автора, інсталяція зображує українців, які "не визначилися з національною ідентичністю, продовжують ментально стояти на колінах і дивитися в бік Москви".

Інсталяція "Хохли" мала стати частиною виставки до Дня Незалежності в галереї "Вернісаж". Директор галереї Ігор Сорокоумов зателефонував щодо неї у СБУ. У коментарі журналістам він сказав, що виставку можуть сприймати двояко, а тому її треба "поставити на гальма".

Після звернення директора із Салевичем розмовляли у СБУ. Зокрема, у нього запитували, чому той використав російський прапор.

"Дві з половиною години троє співробітників СБУ мене переконували, що я маю цю інсталяцію зняти з експозиції, тому що вона може викликати негативний суспільний резонанс через те, що я використав у цій інсталяції символіку Росії. Я їм пояснював, що як художник маю право. І прапор використано так, що він не агітує за цю вже ворожу нам країну, а агітує проти неї", – розповів Салевич "Ґратам".

За його словами, друга причина, яку називали співробітники СБУ, – "інсталяція може образити національні почуття українців". На це Салевич відповів, що він, навпаки, "стоїть на державницьких позиціях".

Зрештою, виставити роботу дозволили, проте з пояснювальним текстом, щоб твір не сприймали двояко.

Фото: suspilne.media

Робота може стати приводом для інформаційних атак антиукраїнських сил, пояснили у СБУ Суспільному. "Не йшлося про заборону показу та не було втручання у свободу творчості", – запевняють у спецслужбі.

Пресслужба чернівецького управління СБУ в коментарі "Ґратам" заявила також, що "пишається особистим внеском Салевича в національну творчу спадщину, але застерігає громадськість від провокацій, які є невід'ємною частиною російської гібридної війни проти України".