У Харківській області зафіксували приблизно 40 випадків підпалів автомобілів військових на замовлення спецслужб РФ

Палії автомобілів військових – переважно молодь віком від 12 до 18 років, розповіли в Харківській ОВА
Фото: Поліція Харківської області / Facebook

У Харкові й області зафіксували приблизно 40 випадків підпалів автомобілів українських військових, які скоїли підлітки, котрих вербують російські спецслужби. Про це 31 липня в Telegram поінформував голова ОВА Олег Синєгубов.

"Поліція встановила особи всіх паліїв. Це переважно молодь віком від 12 до 18 років. Вони через Telegram-канали отримують повідомлення від спецслужб РФ, які пропонують за винагороду здійснити підпал того чи іншого об'єкта. За це обіцяють від 20 до 40 тис. грн", – написав Синєгубов.

Він звернувся до батьків із проханням приділяти більше уваги дітям під час їхнього перебування в соцмережах, щоб вони "не ставали заручниками подібних злочинів і ворожої пропаганди".

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.

Протягом перших двох місяців літа підпали автомобілів фіксували в Києві, Дніпрі, Рівному, Львові, Одесі, Харківській області.