У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за Мазепу. 300 років тому Російська православна церква наклала на нього анафему

Панахида за Мазепою відбудеться у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври
Фото: depositphotos.com
11 червня, у день Усіх святих, у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври, яку було збудовано коштом гетьмана Івана Мазепи, відбудеться богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму. Цього дня вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлять панахиду за Мазепою, на якого ще за життя Російська православна церква наклала анафему, повідомило 9 червня Міністерство культури та інформполітики.

Як зазначив Мінкульт, жодна з українських церков ніколи не визнавала дії цієї анафеми, а українці в усьому світі молилися за упокій Мазепи. Натомість у Московському патріархаті "проклинати" Мазепу продовжували й за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році, наголосили у відомстві. 

"Ця подія стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури. А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників і захисниць нашої країни й нашого народу", – ідеться в повідомленні.

Під час заходу оголосять про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а також презентують новий проєкт – Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його епоха" (локація – Онуфріївська вежа).

У заході візьмуть участь:

  • Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України;
  • К'яра Децці Бардескі, голова бюро ЮНЕСКО у Києві;
  • Максим Остапенко, в.о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра";
  • архімандрит Авраамій, в.о. намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври;
  • духовенство, вчені, почесні гості.

Захід відбудеться з благословення предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

Контекст:

Російська православна церква відлучила гетьмана Мазепу 12 листопада 1708 року за наказом царя Петра I. Це сталося після того, як Мазепа перейшов на бік шведського короля Карла XII у Північній війні.