У Кропивницькому медики пів року продавали підроблені свідоцтва про вакцинацію проти COVID-19 – СБУ

Кожен підроблений COVID-сертифікат продавали за 2,5 тис. грн

Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України заблокувала протиправну діяльність медиків однієї з поліклінік Кропивницького, які видавали міжнародні свідоцтва про вакцинацію проти коронавірусу без фактичного щеплення. Про це 9 грудня повідомляє пресцентр СБУ.

Незаконну схему організували сімейні лікарі міської поліклініки. Підозрювані щодня протягом шести місяців робили шість-сім фейкових сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19. Кожне таке свідоцтво продавали за ціною 2,5 тис. грн, усього в такий спосіб медики могли заробити понад 1 млн грн.

Підозрювані заносили відомості про вакцинацію до електронної системи eHealth, які надалі завантажували до Єдиного порталу державних послуг "Дія". Під час обшуків у медзакладі вилучено міжнародні свідоцтва про вакцинацію та журнали фіксації нібито проведених щеплень.

Контекст:

Кабінет Міністрів України 22 вересня на своєму засіданні підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про вакцинацію.

1 листопада комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №6084 щодо встановлення відповідальності за підроблення документів стосовно проведення профілактичних щеплень. Парламент ухвалив його у першому читанні 2 листопада. Зокрема, пропонують ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

За даними МВС, в Україні цього року відкрили понад 1200 проваджень за підроблення COVID-документів.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав 4 листопада, що торгівля COVID-сертифікатами в Україні стала масштабним явищем.

У поліції 8 листопада повідомляли, що у більш ніж 80 провадженнях за фактами підроблення, збуту та використання COVID-документів фігурують медики.

За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, у МОЗ хочуть дати можливість зробити щеплення проти COVID-19 тим, хто раніше купив підроблені документи про вакцинацію. Власнику фейкового COVID-сертифіката доведеться розповісти сімейному лікарю, де він його придбав.

17 листопада Державна прикордонна служба України повідомила, що із серпня цього року прикордонники виявили 1737 недійсних та 594 підроблених COVID-сертифікатів.

Цього самого дня профільний комітет Верховної Ради України підтримав амністію для українців, які купили підроблений COVID-сертифікат та повідомили про це правоохоронні органи.