У Львівській області викрили підпільну друкарню, яка підробляла COVID-сертифікати для заробітчан – Офіс генпрокурора

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного було вилучено печатки лікарів та медичних установ
Фото: gp.gov.ua

У Львівській області викрили підпільну друкарню, яка займалася підробленням COVID-сертифікатів для заробітчан. Про це 23 листопада повідомила пресслужба Офісу генпрокурора України.

За даними слідства, місцевий житель створив у себе вдома друкарню, де робив підроблені медичні документи, зокрема сертифікати про вакцинацію проти COVID-19. Свої послуги він надавав переважно перевізникам, які купували їх для своїх пасажирів – українських заробітчан.

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного було вилучено печатки лікарів та медичних установ, свідоцтва про вакцинацію проти COVID-19, а також комп'ютерну техніку.

Чоловіка повідомили про підозру за фактом підроблення документів та їхнього збуту (ч. 1 та ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України). Максимальне покарання – п'ять років позбавлення волі.

Контекст:

Кабінет Міністрів України 22 вересня на своєму засіданні підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу про відповідальність за підроблення документів про вакцинацію.

1 листопада комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №6084 щодо встановлення відповідальності за підроблення документів про проведення профілактичних щеплень. Парламент ухвалив його в першому читанні 2 листопада. Зокрема, пропонують ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

За даними МВС, в Україні цьогоріч відкрили понад 1200 проваджень за підроблення COVID-документів.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав 4 листопада, що торгівля COVID-сертифікатами в Україні стала масштабним явищем.

У поліції 8 листопада повідомляли, що в понад 80 провадженнях за фактами підроблення, збуту та використання COVID-документів фігурують медики.

За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, у МОЗ хочуть дати можливість зробити щеплення проти COVID-19 тим, хто раніше купив підроблені документи про вакцинацію. Власнику фейкового COVID-сертифіката доведеться розповісти сімейному лікарю, де він його придбав.