У Міносвіти заявили про злиття "Історії України" та "Світової історії" в один предмет. Педагоги проти

Українського компонента в курсі має бути щонайменше 2/3 від усього навчального змісту
Фото: depositphotos.com

Міністерство освіти і науки України планує об'єднати шкільні предмети "Історія України" і "Світова історія" в один. Про це йдеться в затвердженому документі "Концептуальні засади реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти", опублікованому 9 серпня на сайті МОН.

За словами авторів документа, новим курсом вони хочуть зробити так, щоб діти краще розуміли історію України у глобальному контексті.

У документі зазначено, що низку явищ української історії неможливо пояснити у відриві від загальних європейських і світових процесів. Автори наголосили, що українського компонента в курсі має бути щонайменше 2/3 від усього навчального змісту.

"Перевагами єдиного загальноосвітнього курсу історії для учнівства будуть розширені можливості: виплекати свою національно-культурну ідентичність, побачити зв'язок між минулим, теперішнім і майбутнім, усвідомити історичне знання як цілком практичну потребу тощо. Для вчительства – курс дасть змогу ефективно використовувати навчальний час і вивільнити години для обговорень, зробити вивчення історії змістовно й інтелектуально наповненішим", – ідеться в документі.

Освітяни пропонують школам запровадити низку поглиблених курсів, приміром, з історії України, на яких учні дізнаватимуться про актуальні історичні події, історію різних галузей виробництва, фінансів чи довкілля.

"Для профільної середньої освіти (10–12-й класи) буде можливість розробити, наприклад, такі спеціальні курси, як історична географія, локальна/регіональна історія, інтелектуальна історія, історія культури, історія етнічних та/або релігійних громад, історія й досвід виживання/протистояння тоталітарним режимам, імперіям під час війн, історія політичних і правових учень, історія державотворення тощо", – додали автори.

Водночас освітяни, батьки учнів і активісти висловилися проти такої ініціативи МОН й опублікували відповідне звернення до міністра освіти й науки Оксена Лісового. 

"Це негативно впливатиме на свідомість дитини, оскільки у шкільному віці вона ще не сформована як особистість і не може належним чином аналізувати, проводити історичні паралелі у світі. Величезний об'єм інформації, часто маніпулятивно підібраної за ліберальними та лівими концепціями, породить хаос. Україна постане виключно як додаток до історії сусідніх держав, інструмент їхньої політики", – ідеться у зверненні.