У МОЗ України розповіли, представників яких професій можуть зобов'язати вакцинуватися проти COVID-19

Вакцинацію в Україні розпочали 24 лютого
Фото: EPA
Головний санлікар України, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін розповів на брифінгу 24 вересня, представників яких професій можуть додати до переліку для обов'язкової вакцинації проти COVID-19. Про це пише агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наразі МОЗ за дорученням уряду розробляє перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягатимуть обов'язковим профілактичним щепленням від COVID-19. Туди включать працівників закладів освіти, центральних органів виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів, а також працівників місцевих держадміністрацій", – запевнив він.

Кузін сподівається, що проєкт переліку зможуть опублікувати наступного тижня.

Контекст:

22 вересня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що Міністерство охорони здоров'я України запропонувало ввести обов'язкову вакцинацію проти коронавірусної інфекції співробітників установ освіти, співробітників міністерств і органів центральної влади, а також місцевих державних адміністрацій.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (CovishieldAstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. Станом на 24 вересня в Україні першу дозу вакцини ввело 6,6 млн осіб, а 5,4 млн зробило другу дозу і завершило імунізацію.

З 21 липня розпочали п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років.

Станом на 8 вересня Україна отримала понад 20 млн доз вакцин проти коронавірусу  – майже 12,6 млн доз закупили коштом держбюджету, понад 4,3 млн доправили в межах глобальної ініціативи COVAX, більше ніж 3,3 млн Україна отримала як гуманітарну допомогу від країн ЄС.