У Нацполіції України назвали кількість кримінальних проваджень, у яких потерпілими є журналісти

До суду передали матеріали 23 кримінальних проваджень, які стосуються журналістів
Фото: Поліція Запорізької області / Facebook
З 2020 року в Україні відкрито більше ніж 300 кримінальних проваджень, у яких потерпілими є співробітники ЗМІ. Про це заступник голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе повідомив виданню "Цензор.НЕТ" в інтерв'ю, яке опубліковано 18 червня.

"У цілому за 2020–2021 роки розпочато 306 кримінальних проваджень (214 – минулого року і 92 – цього) за статтями, які стосуються погроз, насильства, умисного перешкоджання, посягання на життя журналістів. З них 23 ми спрямували до суду", – сказав він.

Заступник голови Нацполіції також прокоментував кримінальне провадження, яке стосується журналіста програми "Схеми" ("Радіо Свобода") Михайла Ткача. У серпні 2020 року журналіст повідомив, що виявив ознаки прослуховування у своїй квартирі. За заявою Ткача поліція Києва відкрила кримінальне провадження.

"Жодних технічних засобів зняття інформації виявлено не було. Окрім того, спеціалісти, яких ми опитували, кажуть, що цей отвір не характерний для встановлення такого роду засобів. Потім журналіст висунув іншу версію, що цей отвір, ймовірно, було зроблено, щоб пустити туди якусь речовину. Призначено будівельно-технічну експертизу, щоб зрозуміти, яким чином цей отвір з'явився", – пояснив Цуцкірідзе.

Він також розповів, що поліція пропонувала охорону на час проведення слідства і Ткачу, і головному редактору "Цензор.НЕТ" Юрієві Бутусову (він скаржився на погрози з боку екснардепа Євгенія Мураєва), але "обидва відмовилися".