У Нацслужбі здоров'я розповіли, які стоматологічні послуги українці можуть отримати безоплатно

Отримати стоматологічну послугу пацієнт може за направленням лікаря, із яким укладено декларацію
Фото: depositphotos.com
Тариф на медичні послуги на стоматологічну допомогу в амбулаторних умовах становить 116 грн. Про це 7 травня повідомив пресцентр Національної служби здоров'я України (НСЗУ).

У програмі медичних гарантій 2021 року надання стоматологічної допомоги виділили в окремий амбулаторний пакет.

"Він, як і у 2020 році, покриватиме тільки ургентну, тобто невідкладну, стоматологічну допомогу дорослим та дітям, а також планову стоматологічну допомогу дітям до 18 років. Крім ортодонтичних процедур та протезування, ці послуги визначені Кабінетом Міністрів України як платні. Тобто вони можуть оплачуватися за кошти пацієнта або за рахунок окремих програм місцевого бюджету", – заявили у НСЗУ.

До переліку безоплатних стоматологічних послуг входить:

  • первинний стоматологічний огляд;
  • ургентна стоматологічна допомога дітям і дорослим;
  • планова стоматологічна допомога дітям;
  • інструментальні дослідження в межах ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям;
  • організація та проведення обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до шести років;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики й лікування.

Отримати стоматологічну послугу пацієнт може за направленням лікаря, із яким укладено декларацію, за направленням лікаря, що лікує, або під час звернення до стоматолога самостійно без направлення.

"Якщо повнолітній пацієнт звертається до закладу, який уклав договір із Національною службою здоров'я України на стоматологічну допомогу, за плановою стоматологічною послугою, таке звернення може бути для нього платним. Воно не покривається програмою медичних гарантій. Оплата за послугу має здійснюватися офіційно в касу закладу за тарифом, який затверджений власником цього медзакладу, тобто відповідною місцевою радою", – уточнили в релізі.

Ургентна стоматологія передбачає зняття гострого болю й лікування станів, що загрожують життю. Для дітей віком до 18 років програма медичних гарантій покриває планову стоматологію, оскільки вона запобігає погіршенню загального здоров'я дитини.

Контекст:

Медреформа в Україні почалася у квітні 2018 року. На першому етапі українці вибирали сімейного лікаря й підписували з ним декларацію.

Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року, але в підсумку його запуск перенесли на 1 квітня 2020 року. Із 1 квітня в Україні почали надавати 27 пакетів безплатних медичних послуг, а лікарні перейшли на іншу систему фінансування – тепер гроші їм виділяє Національна служба здоров'я України, із якою медичні заклади підписують контракти. Головний принцип реформи – гроші лікарням мають розподіляти залежно від кількості послуг, які надають.