У Норвегії померло понад 20 осіб після щеплення проти COVID-19. Офіційно в країні схвалені вакцини Pfizer і Moderna

У Норвегії актуальні дві вакцини проти коронавірусу
Фото: ПРОТЕСТ / Telegram
Норвезьке агентство лікарських засобів повідомило про 23 смертельні випадки після вакцинації проти коронавірусу. Побічні ефекти могли призвести до важкого перебігу хвороби у літніх людей.

У Норвегії померло 23 людини, які зробили щеплення проти COVID-19, ідеться в повідомленні Норвезького агентства з лікарських засобів від 14 січня.

"Повідомляють про 23 смертельні випадки у зв'язку з вакцинацією. Наразі 13 із них пройшли оцінку. Загальні побічні ефекти могли сприяти важкому перебігу хвороби у літніх людей", – розповіли в агентстві

Головний лікар агентства Сігурд Хортемо заявив, що отримані звіти свідчать про спільні побічні ефекти від вакцини, зокрема температуру і нудоту. Вони могли призвести до смерті деяких літніх пацієнтів, у яких були проблеми зі здоров'ям.

Норвезьке агентство з лікарських засобів спільно з національним інститутом громадської охорони здоров'я оцінює усі повідомлення про побічні ефекти. Інститут уже змінив керівництво з вакцинації проти коронавірусу, додавши нові рекомендації щодо вакцинації для літніх людей.

У заяві не уточнюють, яку саме вакцину вводили померлим. У рекомендаціях стосовно використання вакцин проти COVID-19 для літніх людей, які опублікували також 14 січня, зазначено, що наразі в Норвегії актуальні дві вакцини проти коронавірусу: Comirnaty спільного виробництва Pfizer  BioNTec та американської компанії Moderna.

"Дослідження, які лягли в основу тимчасового затвердження вакцин, містили дуже мало інформації про вплив на пацієнтів, яким більше ніж 85 років. Тому ми мало знаємо про те, як вона вплине на них", – ідеться в рекомендаціях.

Директор Норвезького агентства з лікарських засобів Стейнар Мадсен у коментарі норвезькій телерадіомовній корпорації NRK розповів, що всі смертельні випадки зафіксували у людей у будинках для літніх осіб. Їм було понад 80 років, а деяким  більше ніж 90 років.

Ці випадки, за його словами, не викликають особливої тривоги. Мадсен вважає, що введена вакцина має дуже маленький фактор ризику, за невеликим винятком, коли йдеться про пацієнтів старшого віку з ослабленим здоров'ям.

5 січня в Норвегії в будинку для літніх людей померло двоє пацієнтів за кілька днів після вакцинації препаратом проти коронавірусу SARS-CoV-2 виробництва Pfizer  BioNTech.

У Британії та США повідомляли про деякі випадки важких алергічних реакцій після використання вакцини.

У країнах Європейського союзу 27 грудня 2020 року офіційно стартувала масова вакцинація проти коронавірусу. Вакцинують людей препаратом від Pfizer  BioNTech. Саме їхню вакцину схвалив регулятор ЄС.

У країни Євросоюзу до кінця 2020 року мали доправити 12,5 млн доз вакцини проти коронавірусу, яку виробляє Pfizer  BioNTech. Як зазначало видання The Local, Норвегія, яка не входить до складу ЄС, отримує вакцину зі Швеції (вона продає її сусідній країні від імені ЄС). Reuters із посиланням на міністерство охорони здоров'я країни повідомляло, що Норвегія планує використовувати три вакцини проти COVID-19: окрім Pfizer  BioNTech, виробництва компаній Moderna та AstraZeneca.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними Університету Джонса Гопкінса станом на 15 квітня, у світі коронавірус підтвердили у більше ніж у 93,1 млн осіб, померло майже 2 млн пацієнтів із COVID-19. У Норвегії відомо про 57,7 тис. інфікованих, 511 осіб померли.