У Раду внесли законопроєкт про кримінальну відповідальність за погрозу чи насильство щодо медика

Нардепи хочуть законодавчо захистити медиків
Фото: depositphotos.com
Від початку пандемії в Україні почастішали випадки нападів на працівників швидкої допомоги, заявляють у парламентському комітеті.

Члени парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування внесли до Верховної Ради законопроєкт №5124, який передбачає кримінальну відповідальність за погрози й насильство щодо медпрацівника чи фармпрацівника. Про це йдеться в повідомленні комітету у Facebook.

Документ пропонує карати позбавленням волі на строк до двох років за погрози вбивства, до п'яти років – за умисне завдання побоїв легкої або середньої тяжкості та від п'яти до 12 років – за завдання тяжких травм.

За словами голови комітету, народного депутата від "Слуги народу" Михайла Радуцького, на сьогодні в правовій базі немає спеціального складу злочину в разі нападу на медика або фармацевта. Радуцький повідомив, що від початку пандемії в Україні почастішали випадки немотивованих нападів на працівників швидкої допомоги.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов, кажучи про розроблення такого законопроєкту, заявив, що медикам мають надати такий самий статус, як журналістам чи держслужбовцям, щодо виконання своїх професійних обов'язків. На його думку, небезпечні виклики карети "швидкої" має супроводжувати працівник Нацполіції.