У шести областях України несправедливо вимикали світло – Держенергонагляд

Найбільше порушень зафіксовано у Дніпропетровській і Житомирській областях. Перевірки продовжать із 22 липня
Фото: depositphotos.com

Державна інспекція енергетичного нагляду України перевіряє застосування обленерго графіків погодинних вимкнень (ГПВ) і справедливість розподілу електроенергії в областях, виявлено перші порушення. Про це 19 липня поінформувала пресслужба відомства.

Уже відбулися перевірки у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській і Одеській областях, повідомили в Держенергонагляді. Результати свідчать, що в усіх указаних областях не всіх споживачів, які не належать до об'єктів категорії критичної інфраструктури, залучено до графіків погодинних вимкнень.

Найбільше порушень, зазначили інспектори, виявили у Дніпропетровській і Житомирській областях.

"Причому в Житомирській області працівниками АТ "Житомиробленерго" створювалися перешкоди роботі інспекторів Держенергонагляду у вигляді недопуску до диспетчерських пунктів деяких структурних підрозділів оператора системи розподілу", – ідеться в повідомленні.

Інспектори виявили, що у Дніпропетровській області знеструмлення тривають понад сім годин, але у Дніпрі, Кам'янському і Кривому Розі не всіх споживачів залучили до графіків вимкнень.

"За результатами перевірок надано приписи щодо усунення порушень у тижневий термін. Після цього будуть проведені повторні перевірки вказаних ОСР. При невиконанні виданих приписів до ОСР будуть застосовані штрафи", – зазначили в Держенергонагляді.

Інспектори додали, що починаючи з 22 липня вони розпочнуть перевірки в Києві, Київській, Полтавській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій областях.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 червня в "Енергоатомі" повідомили, що виводять у ремонт енергоблок однієї з АЕС, через що дефіцит генерації може зрости.

Держенергонагляд прогнозував 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".

11 липня відомство анонсувало перевірки справедливості вимкнень світла в Україні.