У Слов'янську та Дніпрі СБУ затримала чоловіків, підозрюваних у підпалі військових машин і залізничних об'єктів

За інформацією СБУ, за виконання ворожих завдань окупанти обіцяли фігурантам гроші
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України й Національна поліція затримали ще двох чоловіків, які, за даними слідства, є агентами російських спецслужб. Вони, за інформацією пресслужби СБУ, підпалювали військові автівки й об'єкти "Укрзалізниці" у Дніпрі та Слов'янську Донецької області.

У Дніпрі правоохоронці затримали 32-річного місцевого жителя, який, за інформацією слідства, підпалив військовий мультивен і дві релейні шафи, які потрібні для регулювання безпечного руху поїздів на стратегічно важливій лінії залізниці.

А у Слов'янську Донецької області затримали 20-річного наркозалежного, котрий за вказівкою російського спецслужбіста підпалив позашляховик сил оборони, ідеться в повідомленні.

Як стверджують правоохоронці, за виконання ворожих завдань окупанти обіцяли фігурантам гроші. Однак замість фінансової винагороди чоловіки дістали підозру за статтею "перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період".

 У разі доведення провини чоловікам загрожує від восьми років ув'язнення до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

Підпали автомобілів ЗСУ правоохоронці фіксують у різних містах України.

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у різних містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям.

14 вересня начальник поліції Києва Дмитро Шумейко розповів, що жоден із підозрюваних у підпалах автомобілів українських військовослужбовців не одержав усіх коштів, які обіцяли російські замовники.

Один із перших вироків у справах паліїв з'явився 20 вересня. Київський райсуд Одеси ухвалив рішення – п'ять років позбавлення волі для 19-річного палія – сина ветерана війни. Але після визнання провини й угоди з прокурором, повного відшкодування збитків за спалений автомобіль, експертизи його звільнили від відбування покарання з випробувальним строком один рік.