У центрах масової вакцинації проти COVID-19, які відкриють у Києві, Львові та Одесі, не можна буде вибрати вакцину – МОЗ

У МОЗ зазначили, що пріоритет на вакцинацію надаватимуть людям похилого віку
Фото: ЕРА

У центрах масової вакцинації населення проти COVID-19, які в межах пілотної програми відкриють у Києві, Львові та Одесі, не можна буде вибрати вакцину. Про це 28 травня у Facebook повідомляє МОЗ України.

"Обирати вакцину в масових центрах вакцинації не можна. Буде доступна та вакцина, яка є в наявності в Україні. Із 29 травня будуть використовувати вакцину CoronaVac від Sinovac Biotech", – зазначили в міністерстві.

За даними Міністерства охорони здоров'я, пілотні центри вакцинації відкривають, щоб відпрацювати алгоритм масової вакцинації у великих приміщеннях. Коли Україна отримає більше вакцин, такі центри будуть створювати і в інших великих містах.

Ці центри працюватимуть у вихідні дні. У них будуть імунізувати громадян, які записалися в лист очікування вакцинації проти COVID-19 у застосунку чи через сайт "Дія" або через контакт-центр Міністерства охорони здоров'я.

"Щеплення відбуватиметься тільки для тих людей, кого на вакцинацію попередньо запросили телефонним дзвінком. Пріоритет надаватиметься людям похилого віку. Вакцинація у таких центрах відбуватиметься із дотриманням усіх санітарних та протиепідемічних вимог", – підкреслили у відомстві.

Голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький повідомив про відкриття центру вакцинації населення на базі стадіону "Арена Львів" (він почне роботу 29 травня). 

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що у столиці центр вакцинації проти COVID-19 відкриють 29 травня на базі Міжнародного виставкового центру.

Одеський центр вакцинації відкриють 30 травня на стадіоні Національного університету "Одеська юридична академія".

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. В Україну завезли приблизно 3,5 млн доз вакцин від Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech і Sinovac Biotech.

Від початку вакцинальної кампанії проти COVID-19 щеплено 999 074 особи, із них ввели вже дві дози 116 934 особам (двом ввели одну дозу за кордоном). Загалом зроблено 1,1 млн щеплень.

Станом на 28 травня в лист очікування вакцинації проти COVID-19 записалося 595 635 осіб.

У МОЗ стверджували, що 2021 року Україна має отримати 42 млн доз вакцин проти коронавірусу.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безплатні щеплення роблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Призначений 20 травня міністром охорони здоров'я Віктор Ляшко пообіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі у країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" зробить 5 млн українців, прогнозує він.