Україна готова викупити надлишки вакцин проти COVID-19 у держав – членів ЄС – Степанов

Степанов: Із деякими вже підписано угоду про нерозголошення і ведеться узгодження потенційних контрактів
Фото: Максим Степанов / Facebook
Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов розповів, що Україна веде переговори про закупівлю вакцин проти коронавірусу з усіма виробниками, їх понад сім.

Україна веде переговори з основними виробниками вакцин проти COVID-19, які завершили або на стадії завершення третьої фази клінічних досліджень. Про це 29 січня сказав міністр охорони здоров'я України Максим Степанов під час онлайн-дискусії "Збільшення допомоги ЄС країнам Східного партнерства в боротьбі з COVID-19", повідомляє "Цензор.НЕТ".

"Із деякими вже підписано угоду про нерозголошення і ведеться узгодження потенційних контрактів, перебуваємо на завершальній стадії підписання документів", – заявив міністр.

За його словами, Україна веде переговори з усіма виробниками вакцин проти коронавірусу. Степанов уточнив, що їх понад сім.

"Ми готові викупити надлишки вакцин у держав – членів ЄС для того, щоб якомога швидше захистити наших громадян. У зв'язку з цим я хотів би звернутися до вас, панове депутати, по можливості проінформувати країни, що механізм вже практично створено і нам потрібні тільки політичні рішення країн", – зазначив глава МОЗ.

Точна дата початку вакцинації в Україні невідома. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко говорив, що Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує безоплатно отримати 8 млн доз вакцини, їх вистачить для вакцинації 4 млн осіб (щеплення одній людині роблять двічі). МОЗ України від 28 грудня уклав контракт про постачання китайської вакцини проти коронавірусу компанії Sinovac Biotech. Степанов анонсував підписання контракту зі ще однією компанією, але сказав, що поки не може її називати.

МОЗ визначило дев'ять пріоритетних груп населення, яким зроблять щеплення насамперед, ідеться приблизно про 20 млн громадян, розповідав Степанов. Це медичні працівники, військовослужбовці, соціальні працівники та персонал закладів із догляду, люди віком понад 60 років, працівники сфери освіти, співробітники сфери державної безпеки, пенітенціарних установ і установ виконання покарань та люди із хронічними захворюваннями незалежно від віку.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.