Україна й Польща домовилися розвивати залізничні маршрути в Азію

Очільники АТ "Укрзалізниця" й "Польської залізниці" підписують угоду під час виставки InnoTrans 2024 у Берліні
Фото: Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia / Facebook

АТ "Укрзалізниця" й "Польська державна залізниця" (PKP) розвиватимуть інтермодальні маршрути в Азію в обхід Росії. Домовленості про це досягнуто під час виставки InnoTrans 2024 у Берліні. Про це 24 вересня повідомила пресслужба "Укрзалізниці".

Як зазначили в компанії, від початку повномасштабної війни перевезення з Китаю та Центральної й Східної Азії через Україну фактично зупинили.

Однак, навіть попри війну, Україна залишається перспективною країною для побудови диверсифікаційного сполучення між Азією й країнами ЄС, зокрема завдяки маршруту Китай – Казахстан – Азербайджан – Грузія – Україна – Польща, пояснили в "Укрзалізниці".

"Тому головним завданням для обох сторін є відновлення й розвиток Євразійського інтермодального [доправлення вантажу до одержувача кількома видами транспорту й різними перевізниками] сполучення та забезпечення максимальної ефективності залізничних вантажних перевезень на польсько-українських прикордонних переходах", – зазначив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Географічне положення Польщі має стратегічне значення для розвитку євразійського залізничного транспорту, зазначив генеральний директор АТ "Польська державна залізниця" & PKP Group Алан Беруд. Адже саме там сходяться кілька залізничних маршрутів, що ведуть з Азії в Європу.

"Переконаний, що ця співпраця сприятиме збільшенню залізничних вантажопотоків між Польщею й Україною та розвитку торговельного коридору з Китаю через Центральну і Східну Азію", – наголосив він.