"Україна повинна розвивати підземне будівництво". Мироненко розповів про шпиталі-укриття від "Сталевого фронту"

Кошторис будівництва сягнув 20 млн грн
Фото: metinvest.media

Представник "Сталевого фронту" Ріната Ахметова й операційний директор "Метінвесту" Олександр Мироненко розповів Delo.ua про перший підземний шпиталь, побудований на глибині 6 м, і закликав до активного розвитку підземного будівництва в Україні.

В умовах тривалої війни й небезпеки для цивільного і військового населення України зростає потреба розвитку підземної інфраструктури. Перший підземний шпиталь, який створила група "Метінвест" на базі сталевого укриття, доводить ефективність таких будов для захисту життя військових і медиків на передовій. Операційний директор компанії впевнений, що Україна має масштабувати підземне будівництво як одну з основних стратегій своєї обороноздатності.

"Перші шпиталі були створені на базі звичайних криївок і використовувалися як стабілізаційні пункти першого рівня", – розповідає Мироненко, маючи на увазі перші сталеві укриття для бійців, котрі "Сталевий фронт" почав виготовляти ще 2022-го. За його словами, такі укриття допомагають зберегти життя військовим, оскільки розташовані неподалік лінії фронту, але водночас захищають їх від обстрілів. У вересні 2024-го ініціатива презентувала унікальну конструкцію – перший в Україні підземний шпиталь із шести таких криївок, з'єднаних разом, який компанія створила спільно з Медичними силами "Схід". Він розташований на глибині 6 м і може приймати до 100 поранених бійців за добу.

Кошторис будівництва сягнув 20 млн грн, більшу частину з яких спрямували на медичне обладнання.

Фото: metinvest.media

"Якщо дивитися на перспективу, то ми будемо патентувати наші розробки й, можливо, потім розглянемо цей напрям бізнесу. У принципі, йдуть обговорення з державою, як ми будемо тиражувати ці розробки. Поки що все йде до того, що ми надаватимемо наші металовироби під шпиталі, а держава буде забезпечувати медичним обладнанням. Бо 20 подібних шпиталів – це 400 млн грн, що досить суттєво для нас, ураховуючи, у якому фінансовому стані знаходиться компанія", – зазначає Мироненко.

Компанія планує подальше розширення таких проєктів, включно з укриттями для операторів дронів, командними пунктами й фортифікаційними спорудами.

"Ми розглядаємо підземне будівництво як інвестицію в безпеку країни, у підвищення обороноздатності", – підкреслив він.

Мироненко також наголосив на потребі впровадження нових будівельних норм для України, адже навіть після війни Росія залишатиметься постійною загрозою: "Я думаю, що будуть змінені будівельні норми. Усі будівництва повинні мати обов'язкові бомбосховища, підземні споруди, де люди зможуть укриватися".