Україна вивела контингент у складі місії НАТО з Афганістану – Міноборони

Українські військовослужбовці повернулися в Україну
Фото: mil.gov.ua
Особовий склад українського персоналу в місії НАТО в Афганістані "Рішуча підтримка" повернувся в Україну. Про це повідомила пресслужба Міноборони України 9 червня.

Український персонал повертався з 1-го до 5 червня літаком Повітряних сил Збройних сил України Іл-76МД.

"Планове повернення відбулося відповідно до рішення сторони НАТО щодо завершення діяльності місії, яке було ухвалене 14 квітня 2021 року за результатами проведення засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ і міністрів оборони держав – контрибуторів місії", – ідеться в повідомленні.

У складу місії НАТО "Рішуча підтримка" був 21 військовослужбовець ЗСУ. Основними їхніми завданнями були виконання обов'язків на посадах штабних офіцерів у штабі місії; ведення інженерної розвідки шляхів руху, об'єктів і місцевості; заходи з протидії застосуванню саморобних вибухових пристроїв та знешкодження вибухонебезпечних предметів; чергування у складі сил зведеного загону швидкого реагування тощо.

"Отриманий досвід під час виконання завдань місії НАТО "Рішуча підтримка" українські військовослужбовці застосовуватимуть на батьківщині. Зокрема, виконуючи завдання за призначенням з протидії збройній агресії РФ у районі проведення операції Об’єднаних сил", – заявили в міністерстві.

Контекст:

За даними Міноборони, український персонал брав участь у місії НАТО в Афганістані із 2015 року.

Зараз українські військовослужбовці беруть участь у восьми місіях із підтримання миру й безпеки.