Українські школи не зможуть якісно підготуватися, якщо навчальний рік розпочнуть у серпні – освітній омбудсмен

Горбачов пояснив, що дату початку навчального року прописано в законі
Фото: Освітній омбудсмен Сергій Горбачов / Facebook

Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов заявив 17 липня у Facebook, що озвучені в деяких регіонах плани розпочати навчальний рік у школах раніше не відповідають українському законодавству.

Він підкреслив, що закон України "Про повну загальну середню освіту" передбачає, що навчальний рік розпочинається в День знань, 1 вересня, триває не менше ніж 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року, але в умовах воєнного стану дати може змінювати Кабінет Міністрів. Станом на 10 липня такої постанови уряду немає.

"Враховуючи стан в енергетиці, рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне. Проте таке рішення Кабінету Міністрів України мало би бути на кілька місяців раніше, щоб дати громадянам свободу вибору щодо початку та завершення навчального року. Це дало б змогу громадам та закладам освіти якісно підготуватися до такого кроку. Наразі, на нашу думку, підготуватися й раніше розпочати навчальний рік громади і заклади освіти не матимуть змоги", – заявив Горбачов.

Як один із прикладів він навів відпустки учителів.

"Більшість педагогів мають відпустку тривалістю 56 днів: на початку червня педагоги ще працюють у школах, а потім ідуть на відпочинок, зазвичай – до середини – кінця серпня. [...] Відкликання педагогів із відпустки заборонено законодавством", – пояснив омбудсмен.

Він зазначив, що зазвичай у серпні в школах тільки завершують ремонти, "а потім заклад освіти необхідно підготувати до приймання дітей".

"Прискорити ремонтні роботи в більшості випадків неможливо, враховуючи нестачу працівників будівельної галузі в умовах воєнного стану", – підкреслив Горбачов.

Він зробив висновок, що "воєнний стан передбачає від усіх громадян країни більших зусиль до своєї роботи, зміну звичайного способу життя, можливість гнучкості, взяття на себе відповідальності за рішення".

"І це все можливо – і реально здійснюється – зусиллями наших педагогів, керівників закладів освіти й органів управління освіти. Дуже важливим є вчасне прийняття рішень і комунікація з освітянами, чому приймається це чи інше рішення. Водночас при прийнятті рішень необхідно дотримуватися прав учасників освітнього процесу", – вважає освітній омбудсмен.

Контекст:

У травні Міністерство освіти і науки України опублікувало рекомендації для установ вищої, передвищої і професійно-технічної освіти щодо підготовки до нового 2024/2025 навчального року. Зокрема, для закладів вищої освіти і професійної вищої освіти рекомендують розпочати навчальний 2024/2025 рік у першій половині серпня (крім першокурсників), а також використовувати суботні дні як робочі в теплі місяці року.

21 червня міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив у Верховній Раді, що в Україні школи не будуть розпочинати навчальний рік у серпні.

5 липня міський голова Львова Андрій Садовий оголосив, що новий навчальний рік у львівських школах розпочнуть не з 1 вересня, а з 19 серпня, таке рішення ухвалив штаб підготовки міста до зими.