Українська нардепка розповсюдила відео, де курсанти нібито знайшли у своєму борщі рака. Міноборони каже, що це фейк

У Міноборони вважають відео фейком, поширеним одним із російських інтернет-ресурсів
Фото: mil.gov.ua

Народна депутатка із фракції "Голос" Соломія Бобровська 26 квітня оприлюднила відео, на якому курсанти одного з військових навчальних закладів нібито знайшли у своєму борщі рака. Міністерство оборони 1 травня заявило, що це фейк, а рак – силіконова іграшка.

Відео нардепка опублікувала на своїй сторінці у Facebook. Ролик вона доповнила критикою Міністерства оборони за погане харчування українських військовослужбовців.

За її словами, у квітні заступник глави Міноборони Ігор Халімон на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки нібито прямо визнав, що харчові закупівлі для його відомства контролює монополіст "Військсервіс-Волонтер".

"Раніше компанія отримувала гроші, якщо у військових частин немає претензій до виконаних робіт. Якщо претензії були, то "Військсервіс" мав виправити порушення і тільки потім отримувати платню. Тепер же компанія отримує платню в будь-якому випадку, навіть якщо привезе гнилі продукти", – запевняє Бобровська.

Вона заявила, що готує депутатське звернення на ім'я президента Володимира Зеленського із закликом урегулювати це питання.

У Міноборони відреагували на цей ролик і заявили, що на відео знято якусь "ракоподібну істоту". У міністерстві підкреслили, що, зважаючи на колір, вона не варилася в борщі, інакше була б червоного відтінку.

"Усе набагато простіше. Ця істота нагадує силіконову іграшку або приманку для морської риболовлі, яку в даному випадку застосували як реквізит у відеоролику, щоб викликати певну реакцію у глядачів", – упевнені в Міноборони.

Окрім того, керівництво Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба (ХНУВС), де нібито знято відео, почало розслідування інциденту. За їхніми даними, відео з'явилося в інтернеті після обіду 22 квітня на одному з російських інтернет-ресурсів. Тоді ж у військовому виші негайно перевірили їдальню, але схожих істот не виявили.

"Дане створіння абсолютно не притаманне фауні України і схоже на ракоподібних, які живуть у північних морях і океанах. Тобто на суходолі чи у приміщеннях кухні та їдальні ХНУВС воно навіть теоретично не вижило б, і в Харкові його можна побачити тільки в екзотичному зоомагазині. Або ще як реквізит аматорського відео", – кажуть у Міноборони.