Українці назвали, кого вважають політиком 2022 року

59% опитаних назвали політиком року Зеленського
Фото: EPA
Центр Разумкова провів опитування серед українців про те, якого українського політичного діяча вони б назвали політиком 2022 року. Найбільше голосів дістав президент Володимир Зеленський, свідчать результати опитування.

59% опитаних назвали політиком року Зеленського. Після обрання на пост президента у 2019 році він щороку очолював рейтинги у цій номінації: у 2019 році його обрало 46% опитаних, у 2020 році – 15%, у 2021 році – 17%.

На другому місці – головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, якого назвало політиком року 10% респондентів.

По 2% опитаних назвали радника Офісу президента Олексія Арестовича, п'ятого президента Петра Порошенка і главу МЗС Дмитра Кулебу. Ще по 1% дістали радник керівника ОП Михайло Подоляк і волонтер та шоумен Сергій Притула.

Ще 5% опитаних відповіли, що політика 2022 року немає, а понад 8% сказали, що їм важко відповісти.

Згідно з результатом опитування, за Зеленського проголосувала абсолютна більшість у всіх категоріях опитуваних (стать, вік, регіон проживання та мова спілкування).

Водночас найчастіше Зеленського називали політиком року жінки (62%), українці віком 18–29 років (68%) і ті, хто спілкується українською (59,9%).

Опитування проводили з 21 грудня 2022 року до 3 січня 2023 року методом face-to-face на всій території України, окрім окупованого Криму, а також територій Запорізької, Миколаївської, Харківської областей, які не контролює уряд України або там точаться бойові дії.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Контекст:

Наприкінці минулого року Зеленський потрапив до топів рейтингів багатьох впливових видань. Наприклад, Politico назвало його найвпливовішою людиною Європи, Financial Times і Time – людиною року.