"Укрзалізниця" вперше за пів року відправила потяг до звільненої Балаклії Харківської області

Потяги до Балаклії курсуватимуть щодня
Фото: Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia / Facebook
"Укрзалізниця" повертає залізничне сполучення на деокуповані території Харківської області. 15 вересня, уперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, до звільненої Балаклії прибув тестовий потяг із Харкова. Про це повідомила пресслужба "Укрзалізниці" у Facebook.

"Перший рейс на Балаклію – і одразу повний вагон пасажирів, які повертаються додому. Уже уявляємо собі перші рейси до Донецька й Сімферополя", – написали в "Укрзалізниці".

Відсьогодні, 15 вересня, поїзди до деокупованої Балаклії їздитимуть щодня.

Також між Харковом і Балаклією почне курсувати рейковий автобус.

В "Укрзалізниці" повідомили, що для відновлення сполучення з Балаклією залізничники оперативно відновили міст, десятки пошкоджених шляхів і контактних мереж.

Потяги №6403/6402 та №6407/6404 курсуватимуть за таким графіком:

7.00 – виїзд із Харкова, 8.55 – прибуття до Балаклії;
9.15 – виїзд із Балаклії, 11.10 – прибуття до Харкова;
15.50 – виїзд із Харкова, 17.40 – прибуття до Балаклії;
18.00 – виїзд із Балаклії, 19.55 – прибуття до Харкова.

Вони робитимуть зупинки на станціях Основа, Жихор, Зміїв, Занки та Шебелинка.

Вартість проїзду із Харкова до Балаклії – 29 грн.

Контекст:

Балаклію окупували 2 березня. Мер міста Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами, а пізніше, за інформацією ОВА, разом із сім'єю виїхав до РФ.

6 вересня ЗСУ провели успішний контрнаступ у районі Балаклії та відкинули російські війська на лівий берег річок Сіверський Донець і Середня Балаклійка, повідомляв американський Інститут дослідження війни (ISW). 8 вересня про звільнення Балаклії повідомив президент України Володимир Зеленський.

10 вересня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський і голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов офіційно підняли прапор України у звільненій від російських окупантів Балаклії.