Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй" – Шмигаль

Уряд планує внести зміни до чинних постанов щодо бронювання українців
Фото: kmu.gov.ua

Систему бронювання змінять уже найближчим часом. Буде встановлено так звані червоні лінії –  відкупитися від мобілізації буде неможливо. Про це 10 вересня під час пресконференції про результати роботи уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

"Я б узагалі пропонував відійти від формулювання "економічне бронювання". Воно не зовсім правильне. Коли ми говоримо про принцип "воюй або працюй", то треба знайти порозуміння в час війни, як правильно підтримувати нашу економіку, як правильно вивести з тіні тих, хто працює все ще з "конвертами", – заявив прем'єр.

За словами прем'єра, зараз тривають консультації з експертами, зокрема й військовими, щоб бронювання працівників на підприємствах було справедливим.  

"Тому що не може бути, що хтось відкупився від захисту батьківщини. Це червона лінія. Мають бути прозорі, зрозумілі правила бронювання й відповідь: чому працівник заброньований і не воює, який внесок він робить у підтримку держави. Думаю, що найближчим часом ми їх запровадимо. Це не буде щось сенсаційне, це будуть зміни існуючих параметрів бронювання", – сказав прем'єр.

Контекст:

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував президент Володимир Зеленський.

У Кабінеті Міністрів України розробляли ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

8 травня лідер фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія заявив, що зараз розглядають дві моделі економічного бронювання. "Одна модель – [відштовхуватися] від мінімальної зарплати, яка має сплачуватися, щоб податки із цієї зарплати [становили] 35 тис. грн, вистачало на мінімальну зарплату, на утримання бійця. А інша модель – коли у вас є квота, безвідносно до якої ви від індустрії працюєте", – сказав Арахамія. Він вважає, що в дискусіях з'явиться "якась модель, яка викликає найменше обурення".

30 травня джерело "РБК-Україна" в Офісі президента заявило, що в ОП відмовилися від ідеї економічного бронювання. "Генштаб побоюється, що економічне бронювання не розв'яже проблему з нестачею кадрів, буде сприйнято як офіційний відкуп від мобілізації й лише спричинить негативну реакцію в армії", – написало видання.

10 червня член комітету ВР із питань національної безпеки, оборони й розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив в інтерв'ю "РБК-Україна", що Верховна Рада все-таки не відмовилася від ідеї ввести економічне бронювання від військової служби. Він додав, що ідей, як остаточно розв'язати це питання, у Ради зараз немає.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 27 серпня на форумі "Україна 2024. Незалежність" 2024-го заявив, що в Україні планують запровадити принцип "воюй або працюй", який передбачає виведення з тіні ринку праці, це один зі способів зібрати додаткові кошти в держбюджет.