Під час вакцинації українців проти коронавірусу є певні недоліки – Ляшко

Ляшко: Люди, які отримали вакцини, задоволені
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
У кампанії з вакцинації проти коронавірусної інфекції, яка триває в Україні, є недоліки. Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив 30 травня в ефірі телеканала "Україна 24".

"Ми приїхали подивитися, як проходить вакцинація в пілотному центрі вакцинації. Вона проходить добре, все організовано. Є певні недоліки, вони стосуються саме того, що приходять люди в чергу не ті, хто по дзвінку з додатку "Дія", і це створює велику чергу, люди можуть стояти по дві години", – сказав міністр.

Глава МОЗ висловив думку, що "цей організаційний момент" до наступного тижня буде вирішено, "і все працюватиме не лише в Києві, а й у багатьох обласних центрах, можливо, і не тільки в обласних центрах будуть такі вакцинальні центри".

"Люди, які отримали вакцини, задоволені. Медичні працівники виснажені, перевантажені, але всі з посмішкою роблять свою справу, всі задоволені. Тому думаю, що Україна рухається до своєї мети – вакцинувати якомога більше українців",  підкреслив Ляшко.

Коментуючи роботу центрів щеплення в Одесі та Києві, він описав різницю в їхній діяльності.

"В Одесі люди, які зареєструвалися в додатку "Дія", приходять по дзвінку. У Києві ж прийшли й ті, хто зареєстрований у додатку "Дія", але не отримали дзвінка. І це призвело до черг [у столиці]. Тому у нас прохання: уважно слідкувати за анонсами та приходити на ту годину, коли запрошують", – заявив міністр.

Контекст:

29 травня центри вакцинації відкрили в Києві та Львові, 30 травня – в Одесі.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

Вакцинація в країні стартувала 24 лютого. Станом на 30 травня в Україні зробили 1,14 млн щеплень проти коронавірусної інфекції: першу дозу ввели 1 015 976 українцям, обидві дози – 125 437.

У МОЗ заявляли, що у 2021 році в Україну має надійти 42 млн доз вакцин проти коронавірусу.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення роблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть імунізувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Ляшко обіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі в країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас упродовж літа щеплення "як мінімум" і "гарантовано" зроблять 5 млн українців, прогнозує він.