У теробороні України повідомили про відсторонення комбата, у якого ЗМІ виявили зв'язки з бойовиками "ДНР"

ЗМІ пишуть, що Салаватов формально пройшов поліграф
Фото: hromadske.ua

Сили територіальної оборони Збройних сил України оголосили 17 жовтня у Facebook про відсторонення від виконання обов'язків командира батальйону Сергія Салаватова.

"У відповідь на запит hromadske щодо ймовірної причетності військовослужбовця Сил територіальної оборони ЗС України старшого лейтенанта Салаватова Сергія Вікторовича до незаконних збройних формувань так званих "ЛДНР" повідомляємо, [...] враховуючи інформацію, яка опублікована в соцмережах 16 жовтня, командуванням Сил ТрО призначено службову перевірку. На час проведення службової перевірки Сергія Салаватова буде усунено від виконання обов'язків за посадою", – ідеться в повідомленні.

Його автори зазначили, що за результатами перевірки ухвалять "відповідне рішення".

"У командуванні Сил територіальної оборони ЗС України відсутня інформація про причетність вищезазначеного військовослужбовця до незаконних збройних формувань так званих "ЛДНР". Водночас ми направили запит до компетентних органів із проханням підтвердити або спростувати оприлюднену у ЗМІ інформацію", – підкреслили військові.

hromadske пише, що Салаватова призначили командиром 107-го окремого батальйону ТрО. Журналісти виявили дані, що він пов’язаний зі створеною росіянами в Донецькій області терористичною організацією "ДНР".

"У 2014 році він репостив проросійські й сепаратистські пабліки. А серед його контактів був співробітник так званого міністерства внутрішніх справ "ДНР" і бойовик незаконного збройного формування. У розпорядженні редакції є свідчення про те, що у 2014 році Салаватов ходив на "референдум" – підтримувати "ДНР", – стверджує ЗМІ.

hromadske повідомляє, що Сили ТрО змінили свою початкову реакцію на розслідування щодо Салаватова. Журналісти пишуть, що в попередній заяві йшлося про те, що його призначення комбатом "може здатися дивним" лише для людей, які "не знають, як сьогодні все працює в армії".

"У пріоритеті зараз – уміння й компетенції, лідерські якості, здатність швидко та ефективно реагувати на зміни ситуації на полі бою. На думку командира бригади, старший лейтенант Сергій Салаватов повністю відповідає цим вимогам", – цитує ЗМІ попередню заяву ТрО.

Там начебто писали, що Салаватов шість років служив у підрозділі Сил спеціальних операцій ЗСУ, а з 24 лютого 2022 року став до лав ТрО і брав участь у боях із російськими окупантами в Донецькій області, зокрема в районі Бахмута, Покровська та Нью-Йорка, а "перевірка щодо причетності до незаконних збройних формувань не входить до повноважень командирів військових частин", тому "на момент призначення Салаватова там не знали про його можливі зв’язки з "ДНР". 

"Перевірку Салаватова почали лише після звернення hromadske. Він пройшов поліграф і всі необхідні фільтраційні заходи, казав комбриг. А втім, наші джерела розповіли, що поліграф був формальний", – заявили ЗМІ.

Також журналісти опублікували скріншот з уже видаленої сторінки Салаватова в базі даних "Миротворець".

Скріншот: hromadske.ua

ЗМІ також публікували скріншоти зі сторінок Салаватова в соцмережах, зазначаючи, що зараз дані почистили. На скріншотах – проросійський контент.

Скріншот: hromadske.ua

Салаватов пояснив hromadske, що 2014 року політика його не цікавила, а проросійські пости з його сторінки, мовляв, репостила колишня дружина.