У Москві засудили 72-річного американця за участь в українській теробороні в Ізюмі

Громадянина США Стефана Хаббарда засудили до майже семи років ув'язнення
Фото: EPA

Суд Москви призначив покарання 72-річному громадянинові США Стівену Хаббарду у вигляді шести років і 10 місяців колонії. Росіяни обвинувачують його в участі у війні на боці України. Про це 7 жовтня пише "Медіазона".

Суд також конфіскував гроші американця – 142 300 грн (приблизно $3,4 тис.).

Російське слідство вважає, що Хаббард проживав в Україні з 2014 року, а в лютому 2022 року вступив до тероборони Ізюма в Харківській області, отримуючи за це щонайменше $1 тис.

За два місяці після того чоловік потрапив у російський полон.  

Кримінальну справу Хаббарда розглянули за два засідання в закритому режимі.

За даними росЗМІ, Хаббард визнав провину. Адвокат уже заявив, що оскаржуватиме вирок.

Сестра Хаббарда Патриція Фокс розповіла агентству Reuters, що пенсіонер працював викладачем англійської мови в різних країнах, зокрема в Японії й на Кіпрі, в Україну він теж приїхав викладати. 

Вона засумнівалася, що Хаббард міг визнати провину у суді. Фокс сказала, що її брат мав проросійські погляди.

Контекст:

Росія неодноразово переслідувала громадян США, затримуючи їх за сфабрикованими обвинуваченнями, щоб потім використовувати для обміну й повернення росіян, засуджених за злочини у США та інших західних країнах.

Кілька громадян США залишаються за ґратами в Росії після обміну 1 серпня. Тоді Москва погодилася звільнити 26 осіб в обмін на вісьмох росіян, засуджених за злочини, котрі відбували тюремні строки у США і Європі. Серед звільнених Росією були громадяни США – журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева, репортер Wall Street Journal Еван Гершкович і колишній морський піхотинець США Пол Вілан.