Вік дітей, які намагаються вчинити самогубство, зменшився – психолог "Охматдиту"

В Офісі генпрокурора вважають, що хвиля самогубств серед дітей пов'язана з введенням карантину і економічною ситуацією в Україні
Фото: depositphotos.com

В Україні фіксують зменшення віку дітей, які намагаються вчинити самогубство. Про це в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" заявила завідувачка Центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги дітям "Охматдиту", кандидатка психологічних наук Олена Анопрієнко.

"Якщо за весь 2020 рік до нас надійшло 177 дітей з отруєннями психоактивними речовинами і алкоголем, то протягом дев'яти місяців цього року – вже 160. У 40% випадків, якщо говорити про статистику минулого року, такі речовини вживали, щоб вчинити суїцид. Це діти з тяжкими депресіями, на які раніше не звертали уваги, або ті, які вже перебувають на обліку у психіатра і мають певні проблеми психічного здоров'я. А також ті, хто, почавши експериментувати з психоактивними речовинами, увійшов у залежність, що призвело зокрема і до депресії, а потім – і до думок про суїцид", – підкреслила Анопрієнко.

"Ми звернули увагу, що зменшився вік дітей, які намагаються покінчити життя самогубством. Якщо раніше ми спостерігали такі спроби у підлітків 14–18 років, то зараз є випадки, коли це діти 10–12 років. Безумовно, COVID-19 та ізоляція позначилися на способі життя і психологічному стані дітей і підлітків. Вони більше часу проводять в інтернеті. Гіподинамія, обмеження контактів – все це призводить до певного психологічного стану, який може бути тривалим. Окрім того, що і сама пандемія вже триває досить тривалий час. Ці фактори не можна не враховувати. Ще одна проблема – це інтернет-залежність. Діти інколи можуть заводити друзів у віртуальному просторі, знаходять там підтримку і можуть потрапляти під їхній негативний вплив",  пояснила психологиня.

Контекст:

В Офісі генпрокурора вважають, що хвиля самогубств пов'язана, зокрема, з введенням карантину і економічною ситуацією в Україні.

Дитячий психіатр, очільник відділу психічних розладів дітей і підлітків Науково-дослідного інституту психіатрії Міністерства охорони здоров'я України Ігор Марценковський говорив, що останнім часом у країні батьки все частіше скаржаться щодо тяжких депресій у своїх дітей. До загострення психічних розладів призвело, за його словами, дистанційне навчання.