В Україні почали видавати міжнародні свідоцтва про вакцинацію проти COVID-19. МОЗ розповіло, як і де їх можна отримати

В Україні вакцинацію проти коронавірусу завершило 147,1 тис. осіб
Фото: EPA
Українці, які завершили імунізацію проти коронавірусу, можуть отримати паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Про це 7 червня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України у Facebook.

"Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема в сімейного лікаря, для пред'явлення за потреби при перетині державного кордону", – ідеться в повідомленні.

Якщо пацієнта імунізували двокомпонентною вакциною, документ видають після другої дози.

"У випадку отримання свідоцтва не одразу після щеплення, а шляхом звернення до лікаря документ заповнюється на підставі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров'я. Він заповнюється англійською або французькою мовою, додатково також українською мовою", – ідеться в повідомленні.

Свідоцтво міститиме персональні дані людини й інформацію про вакцинацію.

"За потреби й за запитом людини заклад має надрукувати та оформити його згідно з міжнародними вимогами. Воно обов'язково повинно мати офіційний штамп закладу охорони здоров'я та підпис лікаря, має бути підписане пацієнтом або його уповноваженим представником. Свідоцтво буде дійсним, лише якщо введена вакцина схвалена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я", – повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Термін дії свідоцтва – один рік із можливістю продовження.

"Не слід плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з "імунними паспортами" чи "ковідними сертифікатами", які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття", – заявили у відомстві.

Контекст:

26 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв, що громадяни України можуть в'їжджати у 104 країни світу, для подорожі до деяких із них потрібно дотримуватися протиепідемічних заходів.

На початку травня Єврокомісія запропонувала дозволити в'їзд у ЄС туристам, яких повністю вакциновано проти COVID-19. 20 травня Рада Євросоюзу рекомендувала відкрити кордони для громадян третіх країн, які пройшли повний курс імунізації схваленою в ЄС вакциною проти COVID-19 щонайменше за два тижні до приїзду.

5 червня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна домовилася про визнання паперових COVID-сертифікатів з Угорщиною, Молдовою та Грузією. Також, за його словами, таку угоду готова укласти Туреччина.

Станом на 7 червня в Україні першу дозу вакцини ввели 2 млн осіб, завершило вакцинацію – 147,1 тис.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac). Ці препарати схвалено ВООЗ для екстреного застосування.