В Україні польських поховань значно більше, ніж українських у Польщі – голова УІНП

Дробович порівняв ексгумацію з відкриттям скриньки Пандори
Фото: Український інститут национальной пам'яті / Facebook
Поховання українців на польській горі Монастир стало каменем спотикання у відносинах України та Польщі, вважає голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Діалог України та Польщі ускладнює питання поховання українців на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві Польщі. Про це керівник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович заявив "Укрінформу" в інтерв'ю,  опублікованому 10 грудня.

"З точки зору людської гідності й закону, поховання на горі Монастир має бути відновлене в первісному вигляді. Мені дивно, що невелика могила в лісі, віддалена від усіх публічних місць, стала певним символом, каменем спотикання в наших відносинах. Те, що це питання не вирішене, ускладнює діалог на тему історичної пам'яті", – сказав він.

Голова УІНП дивується, що "дві такі близькі й великі країни в цьому питанні не можуть порозумітися", і висловив переконання, що "здоровий глузд врешті переможе".

Він розповів, що тему поховання та ексгумаційних робіт на горі Монастир обговорювали під час недавніх польсько-українських переговорів на історичну тематику.

"Ми стоїмо на позиції, що науковий підхід і дослідження є важливою і невід'ємною частиною з'ясування історичної правди. Але в тих місцях, де є легальні могили й установлено законні пам'ятники, доцільність таких робіт сумнівна. Це означає турбувати тлінні останки людей без зайвої потреби. При цьому на території України польських поховань значно більше, ніж українських у Польщі. Відповідно, якщо відчиняти цю скриньку Пандори, то це може закінчитися тривалими, неприємними, скандальними і політично заангажованими історіями", – пояснив Дробович.

20 січня 2020 року невідомі зруйнували меморіальну табличку на місці поховання 62 воїнів Української повстанської армії та мирних українців, зірвали вишиті рушники й викинули їх у сміттєву яму. МЗС Польщі назвало інцидент спробою підриву відносин між країнами.

Напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди до України в жовтні меморіал відреставрували. Однак представники української діаспори висловили невдоволення тим, що на новій пам'ятній табличці немає імен і прізвищ полеглих. Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з Дудою висловив надію, що список імен загиблих відновлять.

З 2015 року це другий випадок осквернення могили українців, загиблих від рук радянського НКВС у березні 1945 року. Тоді меморіальну табличку на горі Монастир розбили, а хрест пофарбували у білий і червоний – це кольори польського прапора.