В Україні раніше від запланованого вивели з ремонту черговий блок АЕС

Очікують, що приєднання відремонтованого блоку до АЕС допоможе українській енергосистемі
Фото: depositphotos.com

На три дні раніше від запланованого терміну майстри вивели з ремонту блок однієї з атомних електростанцій України й уже під'єднали його. Про це 28 травня поінформувало Міністерство енергетики України у Facebook.

"Наразі блок набирає потужність. Він додасть до енергосистеми 1 тис. МВт потужності", – зазначено в повідомленні.

Це вже другий блок АЕС, на якому атомники цьогоріч провели необхідні ремонтні роботи, зазначили в Міненергетики.

Зараз до планових виходів у ремонт готують ще кілька блоків. Це критично необхідно, щоб забезпечити стабільну й безперебійну роботу всіх дев’яти атомних блоків протягом опалювального сезону.

Як повідомляла "Укренерго", енергетики не прогнозували вимкнень світла 28 травня через збільшення обсягів внутрішньої генерації, а також роботу сонячних станцій у денні години.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Щоб компенсувати потужності тимчасово недоступної ЗАЕС, Україна планує побудувати чотири нові атомні енергоблоки, 25 січня 2024 року заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Згодом Галущенко зазначив, що після будівництва нових блоків Хмельницька АЕС стане найпотужнішою у Європі.

На початку травня "Енергоатом" заявив про початок підготовчих робіт для будівництва двох нових енергоблоків на Південноукраїнській атомній електростанції в Миколаївській області.