В Україні введуть обов'язкову вакцинацію проти COVID-19 для чиновників і педагогів – Ляшко

Ляшко: Такий підхід передбачено чинним законодавством
Фото: Віктор Ляшко / Facebook
Міністерство охорони здоров'я України запропонувало запровадити обов'язкову вакцинацію проти коронавірусної інфекції співробітників установ освіти, співробітників міністерств і органів центральної влади, а також місцевих державних адміністрацій.

Про це 22 вересня під час засідання Кабміну сказав очільник МОЗ Віктор Ляшко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Такий підхід передбачено чинним законодавством. Зокрема ст. 12 закону України про захист населення від інфекційних хвороб передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників чи наступне поширення ними інфекційних захворювань, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних захворювань", – заявив Ляшко.

Він нагадав, що Європейський суд із прав людини 8 квітня цього року визнав обов'язкову вакцинацію законною та необхідною у демократичних суспільствах.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. Із 21 липня почався п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років. Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 6,4 млн осіб, з них повністю імунізовано та ввело дві дози – 5,2 млн громадян.

Станом на 8 вересня Україна отримала понад 20 млн доз вакцин проти коронавірусу – майже 12,6 млн доз придбано коштом держбюджету, понад 4,3 млн доправили у межах глобальної ініціативи COVAX, понад 3,3 млн Україна отримала як гуманітарну допомогу від країн ЄС.

За останні три місяці 98,1% госпіталізованих із COVID-19 в Україні не було вакциновано, повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.