Викладачку харківського університету підозрюють у коригуванні російських ударів по обласному центру

Російська спецслужба могла залучити фігурантку до співпраці дистанційно влітку цього року, зазначили в СБУ
Фото: EPA (архів)

Співробітники Служби безпеки України затримали викладачку одного з університетів Харкова, яку підозрюють у розвідуванні локацій ЗСУ й коригуванні російських повітряних ударів по місту. Про це 2 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

Слідство стверджує, що російська спецслужба залучила фігурантку до співпраці дистанційно влітку цього року.

"За вказівкою окупантів фігурантка обходила Харків і його прилеглі території, де намагалася виявити розташування укріпрайонів й опорних пунктів сил оборони. Особливу увагу вона звертала на місця найбільшого зосередження особового складу й важкого озброєння ЗСУ", – ідеться в повідомленні.

Також жінку підозрюють у відстежуванні маршрутів руху військових колон у напрямку передової, додали в СБУ.

Силовики затримали фігурантку у власному помешканні.

Слідчі повідомили затриману про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння й бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Фігурантка перебуває під вартою без права внесення застави. Їй може загрожувати до восьми років позбавлення волі.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр захопити не змогли. З літа 2024 року окупанти щодня обстрілюють ракетами, дронами й авіабомбами Харківську область, зокрема й обласний центр.